Vliegtuig met Duitse toeristen stort in zee

SANTO DOMINGO, 7 FEBR. Een Boeing 757 van de Dominicaanse chartermaatschappij Alas Nacionales (ALAS) is vanmorgen kort na de start vanaf het vliegveld van de stad Puerto Plata neergestort in zee. Het vliegtuig had ruim 180 passagiers aan boord en negen bemanningsleden van voornamelijk Turkse afkomst. De Amerikaanse kustwacht nam vanmorgen twaalf lichamen waar tussen de wrakstukken van het vliegtuig, die over een vrijwel rechte lijn van ongeveer 3 kilometer verspreid liggen. Van overlevenden was vanmorgen nog geen sprake. Afhankelijk van het model kan een Boeing 757 186 tot 224 passagiers vervoeren. Aan boord van het toestel zaten voornamelijk Duitse toeristen.

Het toestel vertrok vannacht om 23.43 plaatselijke tijd (05.43 Nederlandse tijd) van het vliegveld van Puerto Plata, een belangrijk vliegveld aan de noordkust van de Dominicaanse Republiek. Het vliegtuig had als bestemming Berlijn en zou later doorvliegen naar Frankfurt. Enkele minuten na de start begon het vliegtuig op de radarschermen van de luchtverkeersleiding te dalen om uiteindelijk geheel van het scherm te verdwijnen. Volgens onderdirecteur Luis Mota van de Dominicaanse luchtvaartautoriteiten heeft de piloot geen noodmelding gegeven. Het vliegtuig heeft een hoogte bereikt van 1.500 meter en is 19 kilometer uit de kust neergestort.

Vliegtuigen en schepen van de Amerikaanse kustwacht werden kort daarna ingezet om naar wrakstukken en overlevenden te zoeken. Volgens een woordvoerder van de kustwacht in Miami werden grote hoeveelheden zeer kleine wrakstukken gevonden in een gebied dat 50 tot 100 meter breed was en zo'n drie kilometer lang. Er zouden slechts 12 tot 15 lichamen zijn gesignaleerd. In de wateren rondom de Dominicaanse Republiek komen veelvuldig haaien voor. Reddingsoperaties worden bemoeilijkt door golfhoogten van ruim twee meter in het gebied. (Reuters, AP)