Veiligheidsraad verlengt mandaat VN-missie in Angola

NEW YORK, 7 FEBR. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren overeenstemming bereikt over verlenging van het mandaat van de VN-vredesmissie in Angola met drie maanden, aldus de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Madeleine Albright. De secretaris-generaal van de volkerenorganisatie, Boutros Boutros-Ghali, had een verlenging van een half jaar voorgesteld. Met de verlenging van slechts drie maanden wil de Raad zijn zorg over de trage voortgang van het vredesproces in Angola kenbaar maken, aldus diplomaten bij de volkerenorganisatie. De Raad zou vandaag een resolutie over de verlenging aannemen.

In november 1994 sloten de strijdende partijen in Angola, het regeringsleger en de UNITA-rebellen van Jonas Savimbi, in de Zambiaanse hoofdstad, Lusaka, een akkoord dat een einde zou moeten maken aan de burgeroorlog in het land. Zowel UNITA als het Angolese regeringsleger respecteert het staakt-het-vuren, aldus bronnen bij de volkerenorganisatie, maar met name de rebellen laten zich vooralsnog weinig gelegen liggen aan de andere bepalingen van het akkoord van Lusaka. Zo hebben zich tot nu toe slechts 5.100 UNITA-soldaten bij demobilisatiecentra gemeld van de 16.500 die dat volgens het akkoord moeten doen. De meesten van hen brengen, aldus de bronnen, niet hun wapens mee als ze naar het kamp komen, zoals was afgesproken.

Madeleine Albright zei gisteren per telefoon contact gehad te hebben met de leider van UNITA, Jonas Savimbi. Volgens Albright zei Savimbi in dat gesprek dat een toenemend aantal UNITA-soldaten op weg is naar de demobilisatiecentra. “Hij beloofde dat als ze morgen al niet op de juiste plek zijn, dat toch in ieder geval zaterdag het geval zal zijn. Dus we hebben er goede hoop op”, aldus Albright. (Reuter, AFP)