Van Eycks zien af van stappen tegen Middelburg

MIDDELBURG, 7 FEBR. Het architectenechtpaar Aldo en Hannie van Eyck ziet af van juridische stappen om de gemeente Middelburg alsnog te dwingen een museumontwerp uit te voeren of een schadevergoeding te betalen. Het gaat om het museum voor hedendaagse kunst 13/IX. De architecten gaan akkoord met de gebruikelijke vergoedingssom voor afgewezen ontwerpen.

Het architectenpaar wilde de bouw van hun ontwerp door een kort geding afdwingen. Vlak voor de zittingsdatum vroeg het echtpaar de zaak uit te stellen. Het heeft nu besloten geen schadevergoeding te eisen maar genoegen te nemen met de gebruikelijke regeling van circa 450.000 gulden. De gemeente heeft toegezegd dit te betalen.

Eind maart vorig jaar werd het ontwerp, waarvoor door de gemeente 7,5 miljoen gulden was gereserveerd, door de gemeenteraad weggestemd. De raad voorzag een exploitatietekort van tienduizenden guldens per jaar. Bovendien bleek dat de Middelburgse gemeenschap niet zat te wachten op het nieuwe museum.(ANP)