Staking bij Sabena, België in spanning

BRUSSEL, 7 FEBR. Piloten en grondpersoneel van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena hebben vandaag opnieuw het werk neergelegd, nadat gisteren ook al werd gestaakt. Daarmee lijkt het arbeidsconflict bij Sabena uit te draaien op een pure machtsstrijd tussen directie en vakbonden.

De vakbonden hebben al eerder deze week namens het personeel het vertrouwen opgezegd in directie-voorzitter Pierre Godfroid, en vanochtend kwam de uitgebreide raad van bestuur van Sabena bijeen om zich over de situatie te beraden. De raad van bestuur sprak vorige week nog zijn vertrouwen uit in het beleid van Godfroid.

Het conflict bij Sabena draait om voorstellen van de directie om de lonen te bevriezen en de arbeidstijd te verlengen. Die maatregelen zijn volgens Godfroid nodig om Sabena in de groeiende concurrentiestrijd te laten overleven. Het onderhandelingsklimaat werd afgelopen najaar ernstig vertroebeld door het besluit van de directie om alle lopende arbeidsovereenkomsten bij de luchtvaartmaatschappij eenzijdig op te zeggen. Vorige week strandde een laatste bemiddelingspoging onder leiding van een onafhankelijk bemiddelaar, aangewezen door het Belgische ministerie van Arbeid.

Bij Sabena, maar ook elders in België, wordt met belangstelling uitgekeken naar de uitkomst van het topberaad van vandaag. In de raad van bestuur is ook Swissair vertegenwoordigd, de Zwitserse luchtvaartmaatschappij waarmee Sabena sinds mei vorig jaar samenwerkt. Swissair houdt thans een belang van 49,5 procent in Sabena. Bij het aangaan van de samenwerking zijn afspraken gemaakt over een bedrijfsplan voor Sabena, inclusief besparingen op de personeelskosten. Maar de aannames in dat bedrijfsplan gaan steeds minder kloppen, naarmate de arbeidsonrust bij Sabena voortduurt en er, na een looninlevering vorig jaar zomer, geen structurele maatregelen getroffen kunnen worden.

Om de raad van bestuur onder druk te zetten, besloten de werknemers van Sabena gisterochtend vroeg tot een 24-uursstaking, zonder een waarschuwing vooraf. Vanochtend vroeg werd besloten de druk op de ketel te houden, door de massale werkonderbreking gewoon voort te zetten. Sabena is daardoor gedwongen alle vluchten van en naar Zaventem te schrappen.

Intussen wordt de Belgische nationale maatschappij ook vanuit een andere hoek belaagd. Eerder deze week maakte de hotelgroep City Hotels en een groep bevriende aandeelhouders bekend dat ze 80 procent van de aandelen in Eurobelgian Airlines (EBA) wil verkopen. EBA opereert ook vanuit Zaventem en onderhoudt onder andere lijnvluchten naar Rome, Milaan, Wenen, Barcelona en Madrid. Gisteren bevestigde de Britse groep Virgin dat ze met City Hotels en de andere aandeelhouders onderhandelt over overneming van EBA. Daarmee zou Virgin toegang krijgen tot Zaventem, en zou EBA kunnen uitgroeien tot een geducht concurrent van de regionale SABENA-dochter DAT. DAT vervoerde vorig jaar ruim een vierde van het totaal aantal Sabena-passagiers.

    • Wim Brummelman