Ronald de Boer en Wooter geschorst voor return; Ajax is vormcrisis nog niet te boven

ZARAGOZA, 7 FEBR. De spelers inspecteerden het veld, ze huppelden met hun lange regenjassen op de natte grasmat van Real Zaragoza. Ze konden eindelijk weer eens lekker voetballen. De noppen werden voor het eerst sinds twee maanden ondergeschroefd, de Ajacieden hadden gisteravond eindelijk eens geen hinder van de Hollandse vrieskou.

Het Spaanse gras voelde heerlijk, maar de vormcrisis van de voorbije weken werd er niet meteen door opgelost. Ajax speelde een wisselvallige wedstrijd om de Super Cup. De 1-1 uitslag biedt perspectief voor de return in Amsterdam. Over het spelniveau waren de meningen verdeeld in de hoofdstad van Aragon.

Vooral in de tweede helft toonden de Ajacieden aardige combinaties. De gelijkmaker van Kluivert was niet alleen een fraai doelpunt maar ook van psychologische betekenis. Trainer Van Gaal liep juichend het veld in, alsof zijn midvoor in de finale van de Champions League had gescoord. Het hele elftal leek opgelucht na de fraaie steekpass van Wooter en de koele schuiver van Kluivert. De mindere vorm van Ajax mag dan landelijk bekend zijn, spelend voor de internationale tv-stations was de wereldkampioen gebaat bij een redelijk resultaat.

Volgens Van Gaal is de vormcrisis nog lang niet ten einde. In gebrekkig Engels legde hij de Spaanse toehoorders na afloop uit wat er bij Ajax allemaal aan schort. “Voor het doel werden de verkeerde keuzes gemaakt. Daar waren we niet creatief genoeg. Dat heeft ook met vorm te maken. De voorzetten waren bijna altijd verkeerd uitgevoerd. Daar moeten we hard aan werken.”

De analyse van de coach kwam geloofwaardig over. Vooral Kluivert en Litmanen spelen al geruime tijd onder hun niveau. De Fin lijkt bang voor de bal geworden, hij werd in de tweede helft vervangen door Wooter die in het centrum van de aanval een veel betere indruk achterliet dan de voorbije weken als rechtsbuiten.

Het gebrek aan stootkracht in de aanvalslinie was minder dramatisch dan het weinig overtuigende voetbal op het middenveld. De jonge Musampa stond stijf van de zenuwen op het veld. Het leek alsof hij elke mislukte actie door Van Gaal zag worden opgeschreven. In de loop van de tweede helft werd hij uit zijn lijden verlost. Ook Scholten kwam in aanmerking voor een wissel. De voormalige Feyenoorder lijdt weinig balverlies, zijn zwakte schuilt in de vertragende acties. “Hij houdt het spel te veel op”, sprak Ronald de Boer.

De allrounder met de gave techniek heeft zo langzamerhand recht van spreken. Hij is bijna wekelijks de beste man bij Ajax, hoewel hij gisteravond na een sterk begin enigszins terugviel. Een lichte overtreding op Aguado kostte De Boer een gele kaart, waardoor hij de return zal moeten missen. Ook Wooter moet door een schorsing de terugwedstrijd aan zich laten voorbijgaan.

Ronald de Boer stond gisteravond als linksbuiten opgesteld. Hij lijkt het slachtoffer van zijn veelzijdigheid en zijn beleefdheid. Waarom zou een vedette geen vaste positie mogen claimen? “Als rechtshalf kom ik misschien beter tot mijn recht, maar als de trainer anders beslist heb ik daar vrede mee. Van Gaal is tactisch zo sterk, dat je niet aan zijn bedoelingen hoeft te twijfelen.”

De omzettingen waren nodig aangezien zowel Hoekstra (niet speelgerechtigd) als Davids (liesblessure) aan de kant bleef. In het begin van de tweede helft mocht de 19-jarige Dave van den Bergh zijn opwachting maken. De slungelachtige linksbuiten komt voort uit de veel geroemde jeugdopleiding en wordt al vergeleken met Piet Keizer. Zijn traptechniek is inderdaad oogstrelend, maar de schaarbeweging à la Keizer bleef tegen Zaragoza achterwege.

Het betere spel van Ajax in de tweede helft was mede te danken aan de uitgeputte tegenstanders. Zaragoza speelt dit seizoen maar liefst 42 competitieduels. Door de aanhoudende bekersuccessen komen daar nog minimaal tien wedstrijden bij. De voornamelijk Spaanse spelers klagen over vermoeidheidsverschijnselen. Tegen Ajax miste trainer Fernandez vier basisspelers wegens blessures en schorsingen. De elf die wel speelden konden het hoge tempo na de rust niet meer volhouden.

In de eerste helft had de thuisclub de beste kansen. Solana schoot van dichtbij op de vuisten van Van der Sar en Nayim profiteerde bijna van een slechte uittrap van de keeper van Ajax. Het publiek stond al op de banken toen de in Marokko opgegroeide middenvelder van Zaragoza een lob van grote afstand probeerde. De herinnering aan de Europa Cup-finale tegen Arsenal ligt nog vers in ieders geheugen. In Parijs lobde Nayim afgelopen voorjaar de bal vlak voor tijd op miraculeuze wijze in het vijandelijke doel, waarmee hij zijn club aan de titel hielp. Tegen Ajax stierf de boogbal in schoonheid.

Even later stond Nayim wel aan de basis van de treffer van Aguado, die geheel ongedekt een corner mocht inkoppen (1-0). De ruststand was volgens Van Gaal verdiend, hoewel hij het niet kon laten de Franse arbiter Harrel als home-referee af te schilderen. Waarschijnlijk was de coach van Ajax vergeten dat de scheidsrechter Zaragoza halverwege de tweede helft een strafschop onthield toen Lopez over de knie ging bij Frank de Boer. In plaats van 2-0 werd het even daarna 1-1. Ajax kreeg zelfs nog mogelijkheden om de wedstrijd te winnen, maar Wooter en Ronald de Boer zagen hun inzet tegengehouden door doelman Juanmi.

Onder applaus namen de Ajacieden afscheid van het Spaanse publiek. Het spel was dan niet spraakmakend geweest en het resultaat niet meer dan redelijk, de spelvreugde was af en toe op de gezichten van de spelers af te lezen. Gewoon gras onder de voeten deed wonderen. Over vier dagen staat de competitiewedstrijd tegen NAC op het programma. Als het aan Ajax ligt wordt de bevroren grasmat in De Meer vandaag al onbespeelbaar verklaard.