Rode Kruis voorziet val regime N-Korea

SEOUL, 7 FEBR. Het Zuidkoreaanse Rode Kruis houdt serieus rekening met het ineenstorten van het communistische regime in Noord-Korea als gevolg van grote economische problemen. Om de dan te verwachten stroom vluchtelingen te kunnen opvangen zijn alvast honderden scholen in het grensgebied uitgezocht als potentiële opvangkampen. Andere instanties in Zuid-Korea gaan er echter van uit dat het noordelijke bewind nog stevig in het zadel zit.

Lee Byung Woong van het Zuidkoreaanse Rode Kruis zei gisteren dat 270 geselecteerde basis- en middelbare scholen in geval van nood kunnen dienen voor het onderbrengen van Noordkoreanen. Het geïsoleerde Noord-Korea geeft zelf de overstromingen van de afgelopen zomer op als oorzaak voor zijn problemen. 'A blessing in disguise” noemt een Westerse diplomaat in Seoul de watersnood, “het natuurgeweld verdoezelt het vastlopen van het autarkisch systeem”.

Volgens Pyongyang heeft de watersnood ten minste 500.000 mensen dakloos gemaakt. Het vroeg vanaf eind vorig jaar de internationale gemeenschap om grootscheepse voedsel- en materiële hulp te vragen. Die hulp is gekomen, maar niet genoeg, vindt Noord-Korea zelf. Het Wereld Voedsel Programma van de Verenigde Naties (WFP) onderschrijft de grote nood in Noord-Korea. Het hoofd van het WFP, Trevor Page, meent dat 2,5 miljoen Noordkoreanen honger hebben, terwijl ziektes als longontsteking en bronchitis veel slachtoffers eisen. Ook het WFP beklaagt zich over de geringe respons van donoren. De Verenigde Staten gaven vorige week 2 miljoen dollar aan het WFP voor Noord-Korea, als symbolisch bedrag.

Yoo Ho Yeol, directeur van het Onderzoeksinstituut voor Nationale Hereniging, een onafhankelijke instelling in Seoul, vermoedt achter de noodkreten uit het noorden een boze politieke opzet. “Het Noordkoreaanse regime gebruikt de overstromingen om er beter van te worden.”

“Er is gebrek, maar geen honger. Volgens onze informatie kunnen ze het op eigen kracht tot juni volhouden en daarna is er een nieuwe oogst. Bovendien worden voorraden achtergehouden voor het 1,2 miljoen man tellende leger. 'Een rijstkorrel is een kogel' heet het in de Noordkoreaanse terminologie”, aldus de directeur.

    • Lolke van der Heide