'Rechtsorde Haïti bedreigd'

De rechtsorde in Haïti kan elk moment ineenstorten, aldus de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vandaag gepubliceerd rapport. Volgens de organisatie is de situatie van de mensenrechten sinds het herstel van de democratie in oktober 1994 weliswaar verbeterd, maar “leeft de overtuiging dat gerechtigheid uitsluitend te verkrijgen is door het recht in eigen hand te nemen”.

Amnesty International pleit voor verlenging van de aanwezigheid van de internationale troepenmacht die sinds oktober 1994 tracht de rust in Haïti te bewaren. Terugtrekking van de troepenmacht voordat hervormingen bij de politie en de rechtsmacht zijn bestendigd, noemt Amnesty “onzinnig”. De VN-vredesmacht zou oorspronkelijk eind februari vertrekken maar blijft, op verzoek van de nieuwe president, René Préval, waarschijnlijk tot juli.

Dat mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan schendingen van de mensenrechten nauwelijks worden vervolgd, is volgens de Amnesty International een van de meest fundamentele problemen van Haïti. “Om de kringloop van straffeloosheid te doorbreken en verdere schendingen te voorkomen, moet al het mogelijke gedaan worden om de daders te arresteren”, aldus de organisatie.