Personeelsreductie bij Pharmacia

Het Zweeds-Amerikaanse farmacieconcern Pharmacia & Upjohn gaat 4000 van de 34500 arbeidsplaatsen schrappen. Nadere bijzonderheden worden binnen vier tot zes weken bekendgemaakt. Dat heeft topman John Zabriskie bekend gemaakt. In Nederland zullen ongeveer 25 van de 350 banen verdwijnen.

Het concern ontstond in november door een fusie van het Zweedse Pharmacia en het Amerikaanse Upjohn. Er komt een nieuw hoofdkantoor in Windsor bij Londen, in verband waarmee veel administratieve banen vervallen op de huidige kantoren in Stockholm, Milaan en Kalamazoo (Michigan). Pharmacia & Upjohn wil verder het aantal produktielocaties halveren tot dertig.

De 200 werknemers van de Pharmacia-fabriek in Groningen hoeven niet voor hun baan te vrezen. Dit bedrijf maakt intra-oculaire lenzen en draait uitstekend. Het produceert 1,5 miljoen lenzen per jaar en exporteert naar meer dan honderd landen. Wel verdwijnen er banen bij de verkoopvestiging van Pharmacia in Woerden en die van Upjohn in Ede.

Pharmacia en Upjohn boekten vorig jaar samen ongeveer 7 miljard dollar (11,5 miljard gulden) omzet.