Perry bezorgd over militaire oefening China

WASHINGTON, 7 FEBR. De Amerikaanse minister van defensie, Perry, is “bezorgd” over de militaire oefeningen die de Volksrepubliek van plan is te houden in de Straat van Taiwan.

Perry zei dit gisteren in Washington. Er is echter zeker geen sprake van een “bedreigende situatie”, aldus Perry.

Volgens de minister hebben de oefeningen wel degelijk tot doel om de presidentsverkiezingen in Taiwan, die voor 23 maart gepland zijn, te beïnvloeden.

De huidige Taiwanese president en kandidaat bij die stembusstrijd, Lee Teng-hui, heeft de woede van Peking gewekt door zijn diplomatieke offensief om het isolement van zijn land te doorbreken. De Amerikaanse krant The New York Times berichtte vorige maand dat de Volksrepubliek militaire actie tegen Taiwan wil ondernemen als Lee Teng-hui, die volgens waarnemers vrijwel zeker is van herverkiezing, tijdens de eerste maanden van zijn nieuwe ambtstermijn geen gematigder koers gaat varen in zijn buitenlandse politiek.

Perry wilde gisteren geen antwoord geven op de vraag wat Washington doet als de Volksrepubliek Taiwan met een aanval dreigt. Hij verwees slechts naar de zogeheten Taiwan Relations Act, waarin de Amerikaanse regering de uitgangspunten van haar beleid met betrekking tot Taiwan heeft vastgelegd. Volgens dat document zijn offensieve acties van Peking tegen Taiwan “een bron van grote zorg” voor de Verenigde Staten. De wet geeft Taiwan geen garantie voor automatische militaire hulp in het geval van een aanval.

Volgens Perry hebben Chinese regeringsfunctionarissen de toenmalige onderminister van defensie voor internationale veiligheidszaken, Joseph Nye, tijdens diens bezoek aan Peking in november ook gevraagd hoe Washington zou reageren op een militaire bedreiging van Taiwan. Volgens Perry heeft Nye toen gezegd: “We weten niet wat we zouden doen omdat het van de omstandigheden zal afhangen, en jullie weten ook niet wat we gaan doen.”

Gisteren voer het Amerikaanse amfibische aanvalsschip de Belleau Wood door de Straat van Taiwan. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van defensie onderstreepte dat het hier om een “routine-beweging” ging. Het schip zou op weg zijn naar een militaire oefening met de Zuidkoreaanse marine. Een hoge militaire functionaris van het Pentagon zei gisteren tijdens een lezing in Singapore, dat de Verenigde Staten meer dan 300.000 militairen hebben klaarstaan om hun bondgenoten in Zuidoost-Azië te verdedigen. “In het geval van een conflict zou dit aantal aanzienlijk toenemen”, aldus de functionaris.

President Clinton heeft overigens gisteren de na het neerslaan van de democratiseringsbeweging in 1989 ingestelde sanctiemaatregel opgeheven, die het Amerikaanse bedrijven onmogelijk maakte om apparatuur voor satellieten aan de Volksrepubliek te leveren. Volgens een woordvoerder in Washington heeft de maatregel tot doel “de concurrentiekracht van Amerikaanse satellietfabrikanten in een grote en groeiende markt te vergroten”. (AP, AFP, Reuter)