Luxemburg: groot land mag grotere stem in EU

PARIJS, 7 FEBR. Luxemburg, het kleinste land in de Europese Unie (EU) is bereid om grote landen een grotere stem te geven bij Europese besluiten, als dit het proces van Europese integratie kan bevorderen.

Dit heeft de Luxemburgse premier, Jean-Claude Juncker, gisteren gezegd na een lunch met de Franse president, Jacques Chirac. De premier doelde met name op de besluiten die buitenlandse en veiligheidspolitiek betreffen, terreinen waar alle EU-landen een veto-recht hebben en de EU tot dusver niet slagvaardig heeft opgetreden.

Groot-Brittannië is tegen uitbreiding van meerderheidsbesluiten naar het gebied van de buitenlandse en veiligheidspolitiek. Als een geringer stemgewicht van de kleine landen de moeizame samenwerking op het gebied van buitenlandse politiek kan vereenvoudigen, is Luxemburg bereid tot herziening van de stemverhoudingen, aldus Juncker.

Vandaag kwamen de premiers van de Benelux-landen bijeen in Den Haag. Zij hebben zich voorgenomen hecht samen te werken en op het gebied van Europese politiek gezamenlijke standpunten in te nemen.

Premier Juncker onderstreepte gisteren dat de kleine landen wel hun Commissaris moeten behouden in de Europese Commissie, ook als de Europese Unie straks wordt uitgebreid met Cyprus en Malta en Oost-Europese landen. Eerder werd gesuggereerd dat kleine landen hun Commissaris zouden moeten opgeven omdat een Commissie met meer dan twintig leden onwerkbaar zou zijn.

Juncker zei na zijn lunch met Chirac dat Frankrijk en Luxemburg de intentie hebben een gezamenlijk standpunt in te nemen bij de gesprekken over de herziening van het Verdrag van Maastricht, die op 29 maart beginnen.

Tijdens die zogeheten Intergouvernementele Conferentie (IGC), die op 29 maart in de Italiaanse stad Turijn begint en het hele jaar zal duren, wordt gekeken of de manier waarop in de EU besluiten worden genomen voldoende effectief is. (Reuter, AFP)