Geen misbruik voorkennis door managers Fugro

AMSTERDAM, 7 FEBR. Managers van het ingenieursbureau Fugro hebben de beursregels over misbruik van voorwetenschap niet overtreden, zo is uit een onderzoek van de Amsterdamse effectenbeurs gebleken. Dat heeft Fugro vanmorgen bekend gemaakt.

De Amsterdamse effectenbeurs bevestigt dat het onderzoek naar Fugro is afgesloten zonder dat er overtredingen van de interne beursregels zijn geconstateerd. Of er nog een onderzoek plaatsvindt naar niet-managers, kon de beurs vanmiddag niet zeggen. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) die de beurzen controleert, bevestigt dat er evenmin aangifte is gedaan bij Justitie.

De mogelijkheid van beursfraude werd in augustus vorig jaar geopperd, toen Fugro zwaar tegenvallende resultaten bekend maakte over het eerste halve jaar van 1995. In de maanden voor het bericht was de waarde van het aandeel Fugro sterk gedaald. In de weken voor de publikatie steeg de koers juist weer. Toch werd met de mogelijkheid rekening gehouden dat sommige beleggers al eerder op de hoogte waren van geheime informatie over de tegenvallende interne gang van zaken bij het ingenieursbureau en daarvan profiteerden door te handelen op de beurs.

Naar nu blijkt is de beurs een officieel onderzoek gestart naar mogelijke overtredingen van de 'modelcode'. Dat zijn de gedragsregels die door de top van beursondernemingen worden getekend over onder meer privé-transacties op de beurs in aandelen van de eigen onderneming. Zo mogen bestuurders van een beursfonds niet handelen 21 dagen voor de publicatie van een halfjaarbericht.

Volgens president-directeur ir. G.J. Kramer van Fugro hebben van zijn 4000 medewerkers 300 mensen de modelcode getekend. “Ook de chauffeurs en de secretaresses die iets kunnen weten”. Hun privé-transacties worden bij een functionaris van Fugro gemeld en door hem geadministreerd. “Wij kregen van de beurs een hele vragenlijst waarop wij hebben geantwoord,” aldus Kramer. De administratie van privé-transacties heeft de beurs ter inzage gekregen en daaruit is gebleken dat er geen overtredingen zijn gemaakt, aldus Kramer.

Of er welklicht anderen zijn geweest die beschikten over geheime, koersgevoelige informatie, kan Kramer niet zeggen: “De achterneef van iemand heb ik natuurlijk niet in de hand.” Kramer is “blij” met de resultaten van het beursonderzoek.