Filmmuseum gaat filmaffiches restaureren

AMSTERDAM, 7 FEBR.Het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam begint deze maand met de restauratie en conservering van zijn collectie filmaffiches. Het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap en de Mondriaan Stichting hebben hiervoor voor 1996 1,3 miljoen gulden subsidie toegezegd.

Het Filmmuseum bezit 40.000 filmaffiches, waaronder deelcollecties zoals die van distributeur en bioscoopeigenaar Jean Desmet en de affiches uit het voormalige Oostblok uit de jaren vijftig en zestig. Delen van de verzameling worden bedreigd. Het materiaal uit de jaren tien valt bij aanraking uit elkaar. Veel van de andere affiches zijn volgens een officieel advies op crèpepapier geplakt, maar nu blijkt de lijm de posters toch aan te tasten.

Het project gaat 2,5 jaar duren. Met de eerste subsidie kunnen dit jaar ongeveer vierduizend urgente gevallen worden aangepakt. Voor subsidie voor het volgende jaren moet het Filmmuseum wachten op de uitkomsten van de discussies rond het Kunstenplan 1997-2000.

Uit haar collectie affiches heeft het museum een reizende tentoonstelling samengesteld, aangevuld met enkele exemplaren uit het Stedelijk Museum en privé-verzamelingen.

Die expositie is onder de titel The Reel World van 23 maart tot en met 26 mei te zien in de Rotterdamse Kunsthal .(ANP)