Dirigent Simon Rattle verlaat Birmingham

LONDEN, 7 FEBR. De Britse dirigent Sir Simon Rattle zal na het seizoen 1997-1998 opstappen als chef-dirigent van het City of Birmingham Symphony Orchestra. De nu 40-jarige Rattle heeft sinds zijn benoeming in Birmingham in 1980 het orkest wereldfaam heeft bezorgd. Hij bleef daar, ondanks vele aanbiedingen, hardnekkig aan. Rattle zegt nu dat zo'n positie 150 procent van zijn energie en toewijding eist en dat iemand zoiets slechts een beperkt aantal jaren kan volhouden met de noodzakelijke intensiteit.

De verwachting is dat Simon Rattle, die een vaste gast-dirigent was in Rotterdam en Los Angeles, nu veel meer dan voorheen zal optreden bij de belangrijkste Europese en Amerikaanse orkesten. Zijn laatste concert in ons land gaf hij vorig jaar tijdens het Mahler Feest in Amsterdam, waar hij optrad met de Wiener Philharmoniker.