Diplomatieke rel met België; PSOE-politicus in Baskenland dood na aanslag

MADRID, 7 FEBR. Een lijsttrekker van de Spaanse regeringspartij in Baskenland is gisteren in de stad San Sebastián gedood bij een aanslag, die vermoedelijk het werk is van de militante afscheidingsbeweging ETA.

Kort na de moord op Fernando Múgica Herzog (62), bij de komende parlementsverkiezingen van 3 maart PSOE-lijsttrekker voor de Baskische provincie Guipúzcoa, riep Spanje zijn ambassadeur in België terug uit protest tegen het uitstel van de uitlevering van twee ETA-sympathisanten die worden verdacht van medeplichtigheid aan een moord in 1992.

Múgica werd voor de ogen van zijn zoon op straat gedood met een nekschot, even nadat beiden hun advocatenpraktijk in het centrum van San Sebastiàn hadden verlaten. De twee daders vluchtten weg in een klaarstaande auto. Volgens justitie was een van de daders ook betrokken op bij de moord in januari 1995 op Gregorio Ordóñez, kandidaat namens de conservatieve Partido Popular voor het burgemeesterschap van San Sebastián.

Fernando Múgica, zoon van een republikeinse vader en een joodse moeder, behoorde tot het groepje jongeren dat onder Franco de illegale socialistische partij (PSOE) nieuw leven in blies. Tijdens de dictatuur trad hij op als advocaat van premier Felipe González. Hij behoorde tot de invloedrijke Baskische stroming binnen de PSOE. Als broer van de voormalige minister van justitie Enrique Múgica en persoonlijke vriend van González gold hij al langer als een doelwit voor de ETA. Múgica weigerde zich evenwel te laten beschermen door lijfwachten.

Met uitzondering van Herri Batasuna, de partij die geldt als politieke tak van de ETA, veroordeelden alle partijen de moord op Múgica in felle bewoordingen. Op een groot aantal plaatsen worden demonstraties georganiseerd tegen de aanslag. De aanslag valt juist op het moment dat Spanje met België een hoog oplopend diplomatiek geschil uitvecht over de uitwijzing van een Baskisch echtpaar dat wordt verdacht van medeplichtigheid aan een moord op een politie-agent en een mislukte aanslag in 1992. De Belgische Raad van State besloot maandag dat de uitlevering van het tweetal vooralsnog wordt opgeschort. De beelden van het echtpaar dat glunderend in het bijzijn van andere ETA-sympathisanten de cel verliet werden de afgelopen dagen met stijgende woede in Spanje aangezien.