Conservatieve Pat Buchanan wint in Louisiana

WASHINGTON, 7 FEBR. De voormalige televisiecommentator Pat Buchanan heeft gisteren onverwachts een steuntje in de rug gekregen in de strijd om de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Buchanan eindigde als eerste in de caucus in de staat Louisiana, ruimschoots voor zijn rivaal Phil Gramm. De enige andere kandidaat, Alan Keyes, behaalde nauwelijks stemmen. De meeste Republikeinse kandidaten voor het presidentschap, onder wie de vermoedelijke koplopers Dole en Forbes, deden aan de caucus (besloten partijvergaderingen) in Louisiana echter niet mee.

De overwinning van de populist Buchanan betekent een ernstige tegenslag voor de uit Texas afkomstige Gramm, die had verwacht in zijn buurstaat Louisiana de meeste stemmen te kunnen krijgen. Volgens peilingen hebben de conservatieve christenen massaal voor Buchanan gekozen. Ook in protestantse delen van de staat verzamelde de katholiek Buchanan de meeste stemmen.

Buchanan en Gramm richten zich allebei op de meest conservatieve vleugel van de Republikeinse partij. Buchanan onderscheidt zich van Gramm vooral door zijn sterk nationalistische programma, dat stopzetting van immigratie bepleit en opzegging van de vrijhandelsverdragen GATT en NAFTA.

Louisiana vaardigt naar de Republikeinse conventie in San Diego, in augustus, dertien gedelegeerden af voor Buchanan, acht voor Gramm. Om Republikeins presidentskandidaat te worden is de steun van 996 afgevaardigden op de in augustus te houden partijconventie nodig. Op 12 februari heeft de caucus in Iowa plaats.