Concubines onverzekerd, Surinaamse politie staakt

PARAMARIBO, 7 FEBR. Het Surinaamse ziekenfonds verzekert van verzekerden niet de concubines of hun kinderen. Dit is een van de achtergronden van de korte stakingsacties die de Surinaamse politie maandag is begonnen. Er blijken nogal wat politiemannen te zijn die niet zijn gehuwd, maar in concubinaat leven en in die verhouding kinderen hebben.

Vroeger hadden de politiemannen algehele vrije geneeskundige behandeling. Sinds vorig jaar zijn ze aangesloten bij het ziekenfonds, maar premies hoeven ze niet te betalen, na een langdurige staking vorig jaar. De politiemannen willen nu de verzekering van hun vrouwen en kinderen geregeld zien en eisen uitbreiding van het pakket met tandheelkundige behandeling.

De Surinaamse Politie Bond 'vergadert' tot een bepaalde tijd in de morgenuren, waarna de dienst pas wordt aangevangen. Elke dag wordt de actie verscherpt met een uur. Vandaag was dat tot 11 uur. De politie rukt wel uit bij ernstige gevallen. Het belangrijkste knelpunt dat tot de acties heeft geleid is dat functie-analyse, die al in 1994 was afgesproken, nog steeds niet af is. De bond eist in afwachting van het rapport een tussentijdse loonaanpassing. Een ander probleem dat afgehandeld moet worden is het 'Haïti-incident' rond inspecteur J. Beck. Deze heeft als commandant van het Surinaams contingent politiemannen dat in VN-verband op Haïti heeft gediend, twee manschappen teruggestuurd wegens wangedrag. Een commissie van politiemannen die in Haïti onderzoek heeft gedaan, is tot de slotsom gekomen dat de twee ten onrechte zijn beschuldigd. Tot nu toe heeft de regering niets met die conclusie gedaan.

    • Leo Morpurgo