'Chinese hardliner gaat militaire oefening voor kust van Taiwan leiden'

PEKING, 7 FEBR. Volgens Hongkongse media heeft Peking een conservatieve generaal naar de oostelijke kustprovincie Fujian gestuurd om leiding te geven aan een grootscheepse militaire oefening in de Straat van Taiwan.

Volgens de Chineestalige Sing Tao Daily zal luitenant-generaal Xiong Guangkai, die bekend staat om zijn uitgesproken opvattingen aangaande de hereniging van Taiwan met China, dienst doen als plaatsvervangend stafchef van het nieuw opgerichte 'hoofdkwartier voor de oorlogvoering met Taiwan'.

De Sing Tao Daily berichtte eerder deze week dat China 400.000 manschappen naar de kust heeft gedirigeerd voor een militaire oefening die ruim een maand gaat duren en nog deze week zal beginnen.

De aanstelling van de conservatief Xiong bevestigt het vermoeden dat de Volksrepubliek, voorafgaande aan de eerste vrije presidentsverkiezingen in Taiwan op 23 maart, opnieuw een poging gaat ondernemen om de Taiwanese politiek te beïnvloeden. In november, tot enkele dagen voor de Taiwanese parlementsverkiezingen, hield het Chinese Volksbevrijdingsleger eveneens een grote militaire oefening in de Straat van Taiwan.

Peking, dat Taiwan beschouwt als onderdeel van het eigen grondgebied, heeft gedreigd met een militair ingrijpen als Taiwan aanstuurt op 'onafhankelijkheid'. Volgens het Chinese persbureau Nieuw China is de belangrijkste kandidaat voor het nieuwe presidentschap, de zittende president Lee Teng-hui, “heimelijk verbonden” met de pro-onafhankelijkheidspartij DPP. “Hoewel zij [Lee Teng-hui en Peng Ming-min, de presidentskandidaat van de DPP] ogenschijnlijk van elkaar verschillen, komen ze in feite met elkaar overeen; beiden hebben het streven het moederland op te splitsen”, aldus het persbureau gisteren.

De Engelstalige South China Morning Post uit Hongkong heeft vandaag gemeld over informatie te beschikken waaruit zou blijken dat de Chinese president, Jiang Zemin, onlangs een ontmoeting heeft gehad met de generaals van het Chinese Volksbevrijdingsleger. Jiang zou hun hebben verzocht te wachten tot de eeuwwisseling met een militair ingrijpen, omdat bij een dergelijke operatie de overnames van Hongkong in 1997 en Macau in 1999 in gevaar zouden kunnen komen. De oproep van Jiang wijst er op, aldus de krant, dat deze de generaals nog niet geheel onder controle heeft. Zij zouden ook hebben geweigerd om de oefeningen in de Straat van Taiwan te beperken.

    • Floris-Jan van Luyn