Bull maakt winst, werkt samen met NEC en Packard

PARIJS, 7 FEBR. Het Franse computerconcern Bull schrijft eindelijk weer zwarte cijfers. Het afgelopen jaar werd afgesloten met een nettowinst van 300 miljoen frank (97,5 miljoen gulden) vergeleken met een verlies van 1,96 miljard frank (637 miljoen gulden) over 1994.

Topman Jean-Marie Descarpentries liep gisteren vooruit op de jaarcijfers die volgende week maandag bekend worden gemaakt. Bull maakte zeven jaar geleden voor het laatst winst.

Bull gaat ook de samenwerking versterken met de elektronicaconcerns NEC en Packard Bell, die samen meer personal computers (pc's) maken dan enige andere producent, gaan hun samenwerking versterken. Dit hebben de ondernemingen vanmorgen bekendgemaakt. Packard Bell fuseert met de Amerikaanse Bull-dochter Zenith Data Systems, waarna de nieuwe onderneming een kapitaalinjectie krijgt van NEC.

De Compagnie des Machines Bull was tot vorig jaar volledig staatseigendom, maar stond op de lijst van te privatiseren concerns. Het Amerikaanse Motorola en NEC uit Japan zijn net als France Télécom, de Franse PTT, de grootste aandeelhouders naast de staat geworden. Descarpentries zei dat Bull dit jaar een vierde, Europese partner wil binnenhalen om de Europese computerindustrie zo sterk mogelijk te maken.

Tussen het Franse Bull, het Japanse NEC en het Amerikaanse Packard Bell bestonden al de nodige kruisverbanden. NEC en Bull hebben elk een deelneming van 19,9 procent in Packard en de Japanners bezitten 17 procent van Bull. Het Franse concern is sinds 1989 eigenaar van Zenith.

Zowel Packard als Zenith lijdt ondanks de forse groei van de pc-verkoop verlies als gevolg van de scherpe prijsconcurrentie. Dat dwong tot maatregelen. De financiële positie van de twee bedrijven wordt versterkt doordat NEC na de fusie voor 283 miljoen dollar aan preferente aandelen zonder stemrecht koopt. Daarmee komt de totale investering van de Japanners in Packard op 453 miljoen dollar.

Packard Bell verkocht vorig jaar 3,17 miljoen pc's en had daarmee een marktaandeel van 5,3 procent, goed voor de vierde plaats op de wereldranglijst. NEC staat vijfde met 2,86 miljoen computers en 4,8 procent van de markt. Zenith verkocht vorig jaar 600.000 exemplaren ofwel 1 procent van het wereldtotaal. Samen komen de drie op ruim 11 procent. Dat is meer dan de 10 procent die marktleider Compaq vorig jaar had. (ANP, DPA)