Bolkestein kritiseert uitspraak van Kohl

DEN HAAG, 7 FEBR. VVD-fractieleider Bolkestein zet zich af tegen de uitspraak van de Duitse bondskanselier Kohl dat het risico van een oorlog in Europa toeneemt als de integratie van Europa niet loopt zoals de Bondsrepubliek dat wil.

In een kort debat met premier Kok gistermiddag, naar aanleiding van uitspraken die Kohl vorige week in Leuven deed, zei Bolkestein: “Nu is er in Europa sinds 1870 aleen maar oorlog gevoerd met Duitsland. In het kort komt zijn (Kohls) mening dus op het volgende neer: de integratie van Europa moet lopen zoals wij willen, anders komt er oorlog met de Bondsrepubliek. Dat vind ik een totaal overtrokken uitspraak.”

Premier Kok: “Ik vind dat de heer Bolkenstein geen recht doet aan de woorden van de heer Kohl. De heer Kohl heeft niet gezegd: als u het met de toekomst van Europa niet doet zoals Duitsland wil, dan krijgt u oorlog met de Bondsrepubliek. Daar is werkelijk geen sprake van. De heer Kohl is zich er diep van bewust dat wij vanuit de geschiedenis van Europa, ook het verscheurde en verdeelde Europa van na de oorlog, politieke integratie nodig hebben als een instrument voor duurzame vrede en stabiliteit.”

Kok gaf vervolgens aan dat de Duitse bondskanselier zich zeer bezorgd maakt over een zodanige stagnatie in het integratieproces dat de woorden 'stilstaan is achteruitgang' inderdaad opgang maken. “Mijn ervaring met de Duitse bondskanselier in de anderhalf jaar dat ik op deze plek zit is niet alleen dat hij zeer massief voor zijn opvattingen over de integratie staat, zoals wij dat van hem kennen, maar dat hij ook luistert en democratisch met het overleg over de toekomst van Europa omgaat met de oprechte en diep gevoelde intentie om voorwaarts te gaan, niet stil te staan en zeker niet terug te gaan.”

Kok gaf toe dat de woorden 'een zaak van oorlog of vrede' misschien misverstanden hebben veroorzaakt, die Kok ook bij VVD-leider Bolkenstein proefde. “Ik kan die perceptie niet delen. Ik neem geen afstand van zijn woorden op de wijze als de heer Bolkenstein heeft gedaan”, aldus Kok die de uitspraken nog met Kohl zal opnemen.

De premier zegde de Kamer verder toe dat hij een brief zal sturen over de vraag hoe werkgelegenheid binnen de EU meer aandacht kan krijgen.