Air France kiest voor harde lijn tegen piloten

PARIJS, 7 FEBR. Air France-president Christian Blanc heeft na vruchteloze onderhandelingen met de vakbonden het geheel van arbeidsvoorwaarden voor piloten en technisch vliegend personeel van Air Inter Europe buiten werking gesteld.

Volgens de wet blijven de afspraken nog vijftien maanden gelden, maar intussen wil de directie afspreken dat de piloten op de Europese lijnen meer gaan werken voor minder geld. Het slepende conflict heeft vooral betrekking op Air Inter Europe, de vroegere binnenlandse dochter van Air France. De piloten van het vroegere Air Inter verdienden in 1992 gemiddeld 66.000 franc per maand (22.000 gulden). In 1994 was dat opgelopen tot 72.500 franc, terwijl in 1992 het verlies 69 miljoen franc bedroeg, in 1993 opgelopen tot 257 miljoen en - na een licht positief 1994 - over 1995 naar schatting uitkomt op 500 miljoen. Air Inter is de laatste tijd onder druk van de liberalisering van het Europese luchtruim haar bijna-monopolie op de binnenlandse lijnen in Frankrijk kwijt.