Aandeel Fokker stort in op hogere beurs

AMSTERDAM, 7 FEBR. Het aandeel Fokker is vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs ingestort. De koers kelderde met ruim 3 gulden tot 1,15. Daarna volgde enig herstel. Het aandeel noteerde omstreeks het middaguur een koers van 3 gulden. De AEX van meest verhandelde aandelen stond omstreeks het middaguur 2,24 punten hoger op 504,97 punten.

AMSTERDAM “Het is onbegrijpelijk wat hier gebeurt”, zei een handelaar in aandelen Fokker vanmorgen kort voor het middaguur. “Bij opening van de handel vanmorgen is het aandeel dan eindelijk ingestort en nu is er toch weer een enorme vraag.”

Volgens de handelaar probeerden professionele beleggers vanmorgen te profiteren van koersverschillen in aandelen Fokker tussen de beurs van Amsterdam en de Duitse beurs.

De directie van de vliegtuigbouwer maakte gisteren al duidelijk dat aandeelhouders bij een eventuele redding van Fokker niets van hun geld zullen terugzien, maar de paniekreactie op het Damrak volgde pas vanmorgen. “Particuliere beleggers hebben het gezien op de televisie of gehoord op de radio”, veronderstelt de handelaar. “Gisteren bleven de particulieren nog kopen, maar vanmorgen hebben zij collectief aandelen gedumpt.”

Professionele marktpartijen namen volgens de hoekman later op de ochtend de handel over ofschoon zich volgens hem nog een enkele particuliere waaghals op de markt begaf. De omzet in aandelen Fokker (dubbeltelling) lag omstreeks het middaguur boven de omzet van gisteren toen 2,3 miljoen aandelen van eigenaar verwisselden.

Het kleine elektronicafonds De Drie Electronics boekte vanmorgen een winst van 4,60 gulden op 20,90. Oorzaak van deze winst met ruim 25 procent was het bericht dat de onderneming overtollige reserves als dividend gaat uitkeren. Het bericht dat Fugro eerder gemaakte voorspellingen voor de netto winst in 1995 heeft waargemaakt bezorgde de aandelen van het ingenieursbureau een vooruitgang van 80 cent op 18,40.

Heineken deed het vanmorgen uitstekend met een winst van 2,60 gulden op 296,20. Het jaarverslag van het voedingsconcern CSM werd gunstig ontvangen en beloond met een koerswinst van 1,40 gulden op 74,50 gulden.

Het staal- en aluminiumfonds Hoogovens steeg met 1,40 naar 63,60, papierconcern KNP BT met een gulden tot 45,80 en Stork met 80 cent naar 42,60.

De dollar heeft zich vanmorgen op de Europese valutamarkten gedeeltelijk hersteld van de koersdaling eerder deze week. Bij opening noteerde de Amerikaanse munt 1,6525 gulden, een halve cent boven de slotkoers van 1,6475 gisteren.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York sloot de Dow Jones-index van belangrijkste aandelen 52,02 punten hoger op 5459,61 punten. De handel was met een omzet van 469 miljoen aandelen zeer levendig. De technologiefondsen stonden opnieuw in de belangstelling en ook cyclische fondsen waren in trek.

TOKIO Op effectenbeurs van Tokio sloot de Nikkei-index met 192,34 punten (0,9 procent) tot 20.943,49. Buitenlandse beleggers kochten op grote schaal technologiefondsen mede als gevolg van de koerswinsten in deze sector op de beurs van Wall Street. De omzet kwam uit op een fors totaal van 883 miljoen aandelen.