Vrijspraak iatrosoof, toch celstraf

BREDA, 6 FEBR. De 44-jarige iatrosoof uit Den Haag, die gisteren door de rechtbank in Breda werd vrijgesproken van doodslag op een tweejarig meisje, moet wel voor een andere zaak nog een gevangenisstraf uitzitten.

Het openbaar ministerie achtte de Hagenaar, die als een soort goeroe in de Nederlandse iatrosofische beweging bekendstaat, mede schuldig aan de dood van het Tilburgse meisje dat op 24 mei 1993 overleed. De Haagse iatrosoof werd vooral verweten het kind niet te hebben doorverwezen naar een reguliere arts, terwijl het doodziek was toen hij het had onderzocht.

Het meisje had een aangeboren hartafwijking maar zou volgens de verdachte zijn overleden aan heroïnevergiftiging omdat de moeder tijdens de zwangerschap drugs zou hebben gebruikt. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs geleverd dat de Hagenaar medeplichtig is aan doodslag op het kind. De officier van justitie in Breda gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak.

De iatrosoof zal echter alsnog de gevangenis in moeten. In mei 1994 werd hij door het Gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot 24 maanden cel wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan een vrouw door onthouding van medische zorg. De betreffende patiënt was bij hem onder behandeling voor een middenoorontsteking. Later bleek dat het om een zware longontsteking ging. (ANP)