'Verlies Grundig ramp voor regio'

FÜRTH, 6 FEBR. Terwijl de raad van commissarissen van Grundig binnen nog vergadert, lijkt op straat de uitkomst van het beraad al vast te staan. Enkele tientallen jeugdleden van de vakbond IG Metall ontrollen spandoeken. 'Ik heb besloten in de lotto te spelen. Dan heb ik meer kansen', staat op een van de banieren. Een ander toont een grote hamer, Philips genaamd, die het Grundig-logo verplettert.

De 19-jarige leerling-elektrotechnicus die het doek vasthoudt vreest het ergste. Anderhalf jaar geleden verhuisde hij naar Neurenberg, om bij Grundig zijn opleiding voort te zetten. Straks, verwacht hij, mag hij opnieuw verhuizen. “Hier heb ik niet veel meer te zoeken”, zegt hij.

Of de voor slechts driekwart bezette tv-fabriek in het nabijgelegen Langwasser, waar al sinds oktober arbeidstijdverkorting voor 1.500 werknemers geldt, open blijft, wordt betwijfeld. “Het zou een ramp zijn, een dieptepunt voor deze streek.”

Met een regionale werkloosheid die nu al boven de 12 procent ligt zal het voor overtollig Grundig-personeel een heksentoer worden nog een andere baan te vinden. “Er is hier geen groot bedrijf meer dat zoveel mensen kan opvangen”, weet ze. In de voorbije jaren gingen ook grote ondernemingen als Bosch, MAN en Philips Kommunikations Industrie al tot rigoureuze saneringen over.

In stilte hoopt Heike dat de geruchten, die willen dat Grundig tussen de tweeduizend en vierduizend banen zal schrappen, niet bewaarheid worden. Nog geen twee jaar geleden beloofde de Grundig-leiding immers winstherstel. Daarna kwamen telkens berichten over oplopende verliezen. En nu? “We kunnen alleen maar hopen dat ons niet hetzelfde gebeurt als wat Daimler met Fokker heeft gedaan.”

In afwachting van Thomas Händel, werknemerscommissaris en eerste onderhandelaar van IG Metall in Fürth, worden toortsen aangestoken. Kleine sneeuwvlokjes dwarrelen neer op het van rode IG Metall-vlaggen voorziene gezelschap voor de ingang van het hoofdkantoor.

Als Händel ten slotte verschijnt en verslag doet van het recordverlies, de nieuwe ontslagronde en de voorgenomen herstructureringsmaatregelen maakt dat de matte sfeer eigenlijk weinig militanter. “De mensen zijn geschokt. Het is erger dan verwacht”, verklaart Händel. “Dit is catastrofaal voor de regio. Niet alleen voor de mensen bij Grundig, maar ook voor de tientallen toeleveranciers hier.” Hij schat dat van elke arbeidsplaats bij het elektronicabedrijf een tot anderhalve baan bij een ander bedrijf afhangt.

Händel vraagt zich af hoe het toch mogelijk was dat de situatie van Grundig het afgelopen halfjaar zo snel is verslechterd. “Een verkeerde inschatting van de markt vind ik als verklaring niet echt bevredigend. Afgelopen zomer kenden we toch al de effecten van lagere valuta en slechte prijzen?”

Mismanagement is een betere verklaring, vindt hij. “De planning wijkt wel heel erg af van wat al die dure jongens hebben voorspeld.” Zijn vertrouwen in het Grundig-bestuur is er in ieder geval niet groter op geworden.

Vooralsnog klampt hij zich vast aan twee mededelingen uit de bestuurskamer. Dat is de steun die Grundig heeft toegezegd aan oprichting van een instelling die zich zal bekommeren om opleidingen en herplaatsing van overtollig personeel. En dat is de toezegging van Philips dat Grundig op eigen houtje mag proberen te overleven. “Het is positief dat Philips zich niet langer met ons bemoeit. Het kan succes hebben.”