Veerboot op Wadden verstrikt in kruiend ijs

LEEUWARDEN, 6 FEBR. De veerboot 'Rottum' van Lauwersoog naar Schiermonnikoog heeft gistermiddag zeseneenhalf uur vastgezeten op het Wad.

Als gevolg van zware ijsgang en laag water kwam de boot, met ruim veertig passagiers en acht bemanningsleden aan boord, buiten de vaargeul terecht. Het lukte de bemanning niet het schip weer los te krijgen. Daarom moest men wachten op hoog water. De veerboot raakte al eerder vast, en bleef toen twee uur steken op de Waddenzee. Bij opgaand tij kon de boot alsnog naar Schiermonnikoog varen, waar zij om half acht aankwam. Volgens één van de passagiers was de sfeer aan boord “prima”. “We zaten zo vast als een huis, je kon bij wijze van spreken wel om het schip op het ijs gaan lopen. Toen de mist optrok was het uitzicht prachtig.”

De laatste afvaarten van de veerdiensten van Holwerd naar Ameland en van Lauwersoog naar Schiermonnikoog zijn in verband met de zware ijsgang afgelast.

Door de aanhoudende vorst dreigt een spruitenschaarste te onstaan. Er staan er nog voldoende op het land, maar door de kou kunnen de telers ze niet plukken. Ook de oogst van andere winterse groenten, zoals prei, wordt zwaar gehinderd. De winkelprijzen voor spruitjes zijn fors gestegen. Bij Albert Heijn kostten spruitjes gisteren 3,99 gulden per pond, tegen 1,25 precies een jaar geleden.

Recreatieschappen in Gelderland hebben gisteren bij een aantal grote recreatieplassen in de provincie extra bordjes geplaatst met 'gevaarlijk ijs'. Recreatieplassen in Gelderland zijn vaak ontstaan door zandwinning en zijn op sommige plaatsen zeer diep. Daardoor ontstaat onder het ijs verschil in watertemperatuur. Als het water in beweging komt, bijvoorbeeld doordat er teveel schaatsers op het ijs staan, smelt de ijsvloer aan de onderkant door het warmere water dat dan naar boven komt.

Gisteren eiste de ijspret een nieuw slachtoffer. In het Rotterdamse Dijkzigtziekenhuis overleed een 70-jarige inwoner van Hendrik-Ido-Ambacht ten gevolgen van een val op het ijs vorige week. In Nijmegen kwamen deze nacht twee vrouwen van 33 en 34 jaar om door koolmonoxydevergiftiging. Zij hadden een gaskachel flink opgestookt en ventileerden hun kamer waarschijnlijk onvoldoende.