Twaalfjarige naar inrichting na poging tot verkrachting

ZWOLLE, 6 FEBR. De rechtbank in Zwolle heeft besloten een twaalfjarige jongen uit Almere te plaatsen in een inrichting voor jeugdigen. De jongen heeft geprobeerd een vijfjarig meisje uit zijn woonplaats te verkrachten toen ze op een speelplaats speelde.

De rechtbank houdt het bij een poging. Zij heeft de jongen vrijgesproken van verkrachting, omdat de twaalfjarige niet bij het meisje zou zijn binnengedrongen. Het vonnis is overeenkomstig de eis van de officier van justitie, twee weken geleden. De rechtbank behandelde de zaak - zeer uitzonderlijk in strafzaken met minderjarigen - in aanwezigheid van de pers wegens het algemeen belang.

De rechtbank heeft er in haar vonnis rekening mee gehouden dat de jongen enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is. Een psychiater en een psycholoog die hem hebben onderzocht oordelen dat de jongen ernstig gedragsgestoord is, dat zijn geweten gebrekkig functioneert en dat hij ook in zijn ontwikkeling is gestoord. De jongen heeft naar het oordeel van beide deskundigen te weinig vermogen tot sociale aanpassing en kan snel worden beïnvloed. Volgens hen bestaat er een groot gevaar voor herhaling van negatief gedrag, ook crimineel gedrag, al dan niet seksueel gewelddadig. Beiden adviseerden plaatsing in een inrichting voor jeugdigen.

De jongen komt, zo bleek tijdens het proces, uit een gewelddadig gezin, dat meermalen met politie en justitie in aanraking kwam. Zelf werd het kind vorig jaar door een andere jongen verkracht. Dat had hem pijn gedaan en hij was kwaad geworden. Maar waarom hij de kleuter verkrachtte of aanrandde kon hij niet zeggen. (ANP)