Sri Lanka diep gekrenkt door boycot WK

NEW DELHI, 6 FEBR. Australië weigert pertinent zijn cricketwedstrijd voor het wereldkampioenschap tegen Sri Lanka in Colombo te spelen uit vrees voor terroristische aanslagen. Vanmorgen wezen de Australiërs ook het aanbod van de hand dat de Sri-Lankese autoriteiten gisteren te elfder ure deden om de spelers met helikopters naar het stadion te brengen en direct na de wedstrijd weer uit het land te begeleiden.

De Sri-Lankese regering neemt de kwestie hoog op. Minister van buitenlandse zaken Lakshman Kadiragamar liet zijn Australische collega Garreth Evans gisteren weten dat Sri Lanka pogingen van Australische kant om ook andere landen ervan te overtuigen dat het te gevaarlijk is om in Sri Lanka te spelen als een “vijandige handeling” zou beschouwen.

Ook het team van West-Indië heeft echter, al dan niet na overleg met Australië, reeds een verzoek ingediend bij de organisatoren om niet in Colombo te hoeven spelen. Alleen de minder belangrijke cricketlanden Zimbabwe en Kenia zijn nog steeds bereid daar te verschijnen. De toch al bestaande vrees voor terrorisme werd vorige week hevig aangewakkerd door een zware bomaanslag in het hart van Colombo, waarbij zo'n tachtig doden vielen. De Australiërs zouden aanvankelijk in een hotel verblijven vlak bij de plek van de aanslag.

Samen met India en Pakistan is Sri Lanka een van de gastlanden voor het wereldkampioenschap cricket, dat volgende week begint. Het wegblijven van een of meer landen uit Sri Lanka is voor de regering in verschillende opzichten uiterst pijnlijk. Zo bereiken de voor een eigen Tamil-staat strijdende Tamil Tijgers immers met hun bomaanslagen dat Sri Lanka voor het oog van de wereld in een isolement raakt.

Bovendien maakt de regering zo een onmachtige indruk tegenover de Sri-Lankese burgers. Cricket is immers veruit de populairste sport in het land en velen hadden zich zeer op de wedstrijden in eigen land verheugd. Dat de regering kennelijk niet in staat is de geschikte omstandigheden te scheppen waaronder die wedstrijden kunnen worden gehouden, betekent ernstig gezichtsverlies.

Het organiserende comité met vertegenwoordigers van de drie landen heeft nog niet officieel op de Australische beslissing en het Westindische verzoek gereageerd. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat het alsnog zal instemmen met een verplaatsing naar een ander land, bijvoorbeeld India.

Nederland speelt zijn WK-wedstrijden in Pakistan en India.