Schermutselingen Nigeria en Kameroen

YAOUNDE, 6 FEBR. Bij schermutselingen tussen Nigeriaanse en Kameroense soldaten bij het omstreden schiereiland Bakassi in het grensgebied tussen beide landen zijn dit weekeinde twee militairen om het leven gekomen, een Nigeriaan en een Kameroener. Dat heeft de Kameroense minister van buitenlandse zaken gisteren bekendgemaakt. Volgens Nigeriaanse kranten, die zich beroepen op bronnen bij het leger, vonden vier Nigerianen de dood bij de gevechten. Ook zondag was er nog sprake van schotenwisselingen, aldus de kranten.

Beide landen zouden inmiddels op hoog niveau overleg voeren om een escalatie van de vijandelijkheden te voorkomen. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, riep de strijdende partijen gisteren op hun militairen uit het grensgebied terug te trekken.

Het is niet de eerste keer dat er schermutselingen plaatshebben bij Bakassi. Zowel Kameroen als Nigeria eist dit schiereiland, dat rijk is aan olie en gas, op. Nigeria beroept zich op een verdrag uit 1958 om zijn aanspraken op Bakassi te onderbouwen. Volgens Yaoundé heeft de voormalige Nigeriaanse leider Yakubu Gawon het schiereiland cadeau gedaan aan Kameroen als beloning voor de neutraliteit die dat land aan het einde van de jaren zestig tijdens de Nigeriaanse burgeroorlog bewaarde.

In september 1994 kwam het al tot een schotenwisseling bij Bakassi tussen Nigeriaanse en Kameroense soldaten. Daarbij viel een onbekend aantal doden. Bij het incident in 1994 koos Frankrijk de kant van zijn voormalige kolonie Kameroen. Parijs stuurde daar toen vijftien parachutisten en twee helikopters naar toe. Yaoundé verzocht daarop het Internationale Hof van Justitie in Den Haag om de soevereiniteit over het schiereiland aan Kameroen toe te wijzen. Het Hof heeft nog geen uitspraak in de zaak gedaan. (Reuter)