PvdA op dieptepunt in peiling

DEN HAAG, 6 FEBR. De PvdA staat op een dieptepunt in de opiniepeilingen. De VVD heeft daarentegen nog nooit zo hoog gestaan. Het CDA blijft laag scoren.

Dat blijkt uit een peiling van het bureau Inter/View in de week van 23 tot 30 januari. Behaalde de PvdA bij de Tweede-Kamerverkiezingen van mei 1994 nog 24 procent van de stemmen, in de peiling is dat 22,5 procent. In de week daarvoor behaalde de PvdA nog 24,3 procent.

De VVD die na de Tweede-Kamerverkiezingen onveranderd hoog scoort, behaalde vorige week volgens de peiling van Inter/View een hoogtepunt met 28,4 procent. De week daarvoor was dat nog 27 procent, bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 1994 was het 19,9 procent.

Het CDA blijft ook na de laatste wijzingingen in de top van de fractie - het Kamerlid De Hoop Scheffer werd vice-fractievoorzitter - laag presteren in de opiniepeilingen. Behaalde het CDA in mei 1994 nog 22,2 procent van de stemmen, vorige week was dat 19 procent, de week daarvoor 19,6 procent. Met deze scores zit het CDA dicht bij zijn dieptepunt van december vorig jaar. Toen gaf de peiling 18,8 procent aan.

D66 moet één procent aanhang inleveren ten opzichte van de Tweede-Kamerverkiezingen van mei 1994 en zakt van 15,5 naar 14,5 procent. GroenLinks doet het nog steeds goed en stijgt van 3,5 procent bij de Tweede-Kamerverkiezingen naar 5,8 procent.