Philips niet langer garant voor grote verliezen Grundig

FÜRTH, 6 FEBR. Philips-dochter Grundig heeft over het afgelopen jaar een onverwachts groot verlies geleden van 600 miljoen mark (675 miljoen gulden). Het Duitse elektronicabedrijf voert dit jaar opnieuw een ingrijpende reorganisatieronde door, waarbij het ruim 3.000 van zijn 11.400 arbeidsplaatsen schrapt.

Philips heeft Grundig, waar het sinds 1984 de scepter zwaait, nu de wacht aangezegd. Het zogeheten 'Beherrschungsvertrag', dat Philips het recht geeft de bestuursvoorzitter te benoemen in ruil voor garanties de verliezen voor eigen rekening te nemen, heeft het Eindhovense concern per volgend jaar opgezegd.

Dat heeft het Duitse elektronicabedrijf gisteravond in Fürth bekendgemaakt. De vakbond IG Metall heeft geschokt gereageerd op het bericht. Bestuurder Thomas Händel vreest dat de regio Neurenberg, met een werkloosheid van 13 procent, Dresden straks passeert als grootste probleemgebied van Duitsland.

Van de 3.031 banen die Grundig kwijt wil zullen er 2.200 in Duitsland verdwijnen, waar het nu zo'n zesduizend mensen in dienst heeft.

De capaciteit van de televisiefabriek in Neurenberg-Langwasser zal nu worden gehalveerd tot 325.000 stuks. Dat kost ruim 500 banen. De fabricage van hoogwaardiger producten als satellietontvangers, digitale tv-ontvangers en satellietkopstations wordt van Fürth verplaatst naar Langwasser. In Fürth verdwijnen verder 330 banen doordat de produktie van conventionele tuners wordt gestaakt. Ook staakt Grundig verliesgevende activiteiten in mobiele zendapparatuur en produktietechnologie. Verder wordt het aantal verkoopvestigingen verminderd van twaalf tot vijf en schrapt het 220 staffuncties.

Het ingrijpende saneringsplan is ingegeven door de aanhoudend grote verliezen bij Grundig, intussen Philips' grootste verliespost. Vorig jaar nog verwachtte de Duitse onderneming, die sinds 1990 verlies lijdt, in 1995 uit de rode cijfers te komen. Die prognose werd tot driemaal toe herzien. Philips heeft Pieter Harmsen als bestuursvoorzitter van Grundig deze maand vervangen door Pieter van der Wal.

Als gevolg van exportproblemen door de dure Duitse mark, te hoge kosten van produktie in Duitsland en een ingestorte markt voor consumentenelektronica blijkt Grundigs bedrijfsresultaat te zijn uitgekomen op 330 miljoen mark negatief.