Overheid Colombia schendt rechten mens

BOGOTÁ, 6 FEBR. De Colombiaanse overheidsinstellingen die de rechten van de mens moeten garanderen, zijn de grootste schenders van mensenrechten. Dat concludeert een gisteren gepubliceerd officieel rapport. Volgens het rapport, opgesteld door het openbaar ministerie, lopen de meeste onderzoeken van schendingen van mensenrechten tegen leden van de veiligheidsdiensten, de krijgsmacht en de nationale politie.

In de periode van juli 1994 tot juli 1995 zijn meer dan vijfhonderd medewerkers van officiële instellingen schuldig verklaard aan schendingen van mensenrechten. Van hen werd de helft gestraft. Volgens het rapport is “straffeloosheid” in het algemeen een van de belangrijkste problemen van het Colombiaanse juridische systeem. Zo zou in de stad Medellín 97 procent van alle moorden ongestraft blijven.

Het rapport noemt niet de schendingen van mensenrechten door de vier linkse rebellengroepen die actief zijn in Colombia. Onafhankelijke mensenrechtenorganisaties hebben in het verleden veelvuldig gezegd dat de rebellengroeperingen zich net als de overheidsinstellingen die hen bestrijden schuldig maken aan schendingen. De rebellengroeperingen zouden zich ontvoeringen en banditisme verrijken.

Een eveneens gisteren gepubliceerd rapport van de nationale politie meldt dat het aantal moorden in Colombia vorig jaar 25.000 bedroeg, waarmee het een van de meest gewelddadige landen ter wereld is. Meer dan duizend mensen zijn ontvoerd. Het plegen van ontvoeringen is volgens het politie-rapport een booming industrie geworden. (Reuter)