Olie-platform van Shell wordt aan land ontmanteld

LONDEN, 6 FEBR. De Britse regering en de oliemaatschappij Shell hebben besloten een gasplatform in de Noordzee dat buiten gebruik is gesteld, aan land te ontmantelen. Het is de eerste beslissing van de Britse regering over een afgedankt olieplatform na de affaire rondom de Brent Spar, een afgedankte olieinstallatie die Shell wilde afzinken in de Atlantische Oceaan.

Het zogenoemde Leman-BK platform ligt 45 kilometer ten oosten van de Britse plaats Lowestoft en staat in 33 meter water. Shell zegt van zes bergingsbedrijven offertes te hebben ontvangen voor de ontmanteling. Volgens Shell zijn er enkele 'significante' hoeveelheden milieuvervuilende materialen aan boord, waaronder 4,5 ton asbest. Er is tevens een 'kleine' hoeveelheid radioactief materiaal aan boord van het platform, aldus Shell.

Het stalen platform van 6.000 ton, werd in 1975 in gebruik genomen en maakte deel uit van een complex van drie contructies in het Leman-gasveld. De Amerikaanse oliemaatschappij Amoco is mede-eigenaar van de platforms.

De milieu-actiegroep Greenpeace, tijdens de Brent Spar-affaire de grote tegenspeler van Shell, heeft het besluit het platform aan land te ontmantelen met instemming begroet. De Britse minister van energie Tim Eggar zei bij de bekendmaking gisteren dat de Britse regering vasthoudt aan haar beleid om platforms die gesloopt moeten worden in zee te laten wegzinken, wanneer dit zowel technisch als voor het milieu de beste oplossing is. Dat geldt volgens Eggar vooral voor de zware installaties die in het aanmerkelijk diepere deel in het noorden van de Noordzee staan. (Reuter)