Meten met twee maten

In de krant van 27 januari staat dat minister Borst uit bezuinigingsoverwegingen een 'bekroond nieuw medicijn' voor de behandeling van de uiterst pijnlijke, chronische en frequent voorkomende aandoening reuma, niet zal vergoeden.

Als men weet dat de tot dusver bestaande medicijnen een zeer beperkt soelaas bieden, dan zal men als patiënt met deze aandoening teleurgesteld zijn over deze harteloze kruidenierspolitiek, die 7,50 gulden per dag bespaart. Tenminste als men de materiële en immateriële kosten niet meerekent, die waarschijnlijk een veelvoud van dat bedrag kunnen zijn, als de tot dusver ingestelde behandeling niet voldoende aanslaat. Hetgeen helaas dikwijls het geval is.

In dezelfde krant staat het bericht dat Fokker met een krediet van 365 miljoen gulden ongeveer zes weken vooruit kan. Dit komt neer op ongeveer 10.000 gulden per Fokker-werknemer per week, gedoteerd door de Nederlandse belastingbetaler. De kans dat het bedrijf daardoor met winst vliegtuigen zal kunnen produceren, de doelstelling die al sinds jaren niet kon worden bereikt, is voorlopig uiterst gering, aldus de minister van economische zaken.

Voorlopig kan deze herhaalde, enorme geldelijke bijdrage aan Fokker worden gezien als een dure vorm van arbeidstherapie! Mag de therapie voor werknemers van Fokker het tienduizendvoudige aan belastinggeld kosten?

Daarmee vergeleken zijn reuma-patiënten bescheiden met hun (niet door minister Borst gehonoreerde) verlangens.

    • Dr. R.N. Berkovits