Kritiek Agassi op computerranking na opmars Muster

ROTTERDAM, 6 FEBR. Tennisser Thomas Muster is vanaf maandag de nummer één op de computerranglijst. Maar daarmee is Muster nog niet de beste speler van de wereld, vindt onder meer Andre Agassi. De 28-jarige Oostenrijker passeert Agassi, die zakt naar een derde plaats achter Pete Sampras. Boris Becker blijft vierde.

Muster dankt de koppositie aan een verandering in het jaarprogramma. Omdat de eerste ronde van het Davis-Cuptoernooi dit jaar een week eerder wordt gespeeld dan vorig jaar, raakt Agassi punten kwijt en zakt hij op ranglijst. Voor de computer-ranking tellen de beste veertien resultaten in de laatste twaalf maanden. Elke week vervalt het resultaat van 52 weken geleden. Zo raakt Agassi 204 punten kwijt van zijn zege in een toernooi in San José, dat vorig jaar vóór de Davis-Cupwedstrijd werd verspeeld en dit jaar erna. Agassi zakt van 4.495 naar 4.291 punten. Muster blijft staan op 4.474.

Muster won vorig jaar twaalf toernooien, waaronder de open Franse titel op het gravel in Parijs. Elf van die overwinningen behaalde hij op gravel. Alleen het indoor-toernooi in Essen, waar ook Sampras en Agassi aan meededen, was op een andere ondergrond. Daarop richt zich de kritiek van Agassi. “Dit toont aan dat je kan domineren op één ondergrond en daarop genoeg tennis kan spelen om veel mensen te misleiden”, zei Agassi.

“Ik denk dat Muster altijd verliest van Becker op iedere ondergrond behalve op gravel”, stelde Agassi. “Hij zal altijd verliezen van Sampras behalve op gravel. Hij zal altijd van Courier verliezen, behalve op gravel, en misschien ook wel op gravel. Muster heeft zich het afgelopen jaar uit de naad moeten werken om zo hoog te kunnen stijgen. Maar ik plaats hem nergens in de top-tien, behalve op gravel.”

Op de achtergrond speelt ook een beetje mee dat de Amerikanen Agassi, Sampras en Courier, die alle drie bij Nike onder contract staan, een beetje controverse met hun belangrijkste Europese concurrenten Muster en Becker niet uit de weg gaan. Muster is pas de dertiende speler die de nummer-één-positie bereikt sinds de introductie van dit systeem in 1973. Hij is de eerste Europeaan sinds 5 oktober 1992, toen Edberg werd afgelost door Courier, die later werd opgevolgd door Sampras en Agassi.

Ook Jim Courier uitte kritiek op de ranglijst. “Hoeveel respect ik ook heb voor Thomas, de andere topspelers beschouwen hem nu nog niet als de beste speler ter wereld. Thomas heeft een zeer bijzonder jaar achter de rug, maar om de beste te zijn moet je grand-slamtoernooien winnen op meer dan één ondergrond. Vergeet niet dat Thomas pas één major heeft gewonnen.”

Voor de topspelers telt niet zozeer de ranking door het jaar heen - behalve natuurlijk voor degene die eerste staat - maar de eerste plek aan het einde van het seizoen. Dat was de afgelopen drie jaar Sampras. In de ranglijst aller tijden is het belangrijkste meetpunt het aantal grand-slamtitels. Ook daar gaat Sampras aan de leiding op een lijstje dat beperkt blijft tot nog actieve spelers. Sampras heeft er zeven gewonnen, Becker zes, Edberg zes, Courier vier, Agassi drie, Bruguera twee, Stich één, Muster één, Chang één.

Muster reageerde onverschillig op de kritiek. “Nummer één wil zeggen dat ik in de afgelopen 52 weken de beste resultaten heb behaald. En daar is geen twijfel over mogelijk. De computer geeft geen cadeautjes. De punten zijn niet te koop in de supermarkt.”

Het is mogelijk dat Muster slechts één week van zijn koppositie mag genieten. Zijn eerste plaats staat volgende week weer op het spel wanneer Muster in Dubai speelt en Agassi en Sampras in San José. Waarschijnlijk moet Becker, die slechts geringe achterstand heeft op het leidende drietal, tijdelijk de achtervolging staken. Hij heeft met een kuitbeenblessure afgezegd voor de Davis-Cupwedstrijd van Duitsland tegen Zwitserland. Hij zou ook hebben afgezegd voor het toernooi Dubai.