Koersval van obligaties stuwt rente omhoog

AMSTERDAM, 6 FEBR. Onzekerheid over verdere Duitse renteverlagingen heeft geleid tot een scherpe koersval op de Europese en Nederlandse obligatiemarkten. Daardoor is het rendement op obligaties, de kapitaalmarktrente, in anderhalve dag gestegen met 0,2 procent tot 6,15 procent voor tienjarige leningen. Half januari bereikte de kapitaalmarktrente nog een dieptepunt van 5,75 procent.

De verliezen op de Nederlandse markt waren het gevolg van een koersval in termijncontracten op Duitse obligaties in Frankfurt en Londen gisteren. Beleggers schrokken van een minder slechte industriële produktie in Duitsland dan werd verwacht. Dat kan wijzen op een eerder herstel van de economie. Ook de Duitse geldgroei over januari, waarover volgende week gegevens worden verwacht, drukte de stemming. De geldgroei zou 10 procent kunnen bedragen, zo verwachten analisten. Dat is boven het maximum dat de Duitse centrale bank, de Bundesbank, veilig acht om de inflatie onder controle te houden. De combinatie van economisch herstel en grotere geldgroei zou de Bundesbank er toe kunnen bewegen een einde te maken aan de reeks van renteverlaging die de afgelopen jaren is doorgevoerd.

De meeste banken verwachten nochtans een verdere daling van de kapitaalmarktrente tot halverwege dit jaar. “Institutionele beleggers maken de indruk het zo wel genoeg te vinden”, zei een handelaar. “Zij willen niet het risico lopen door een plotselinge correctie te worden verrast, en stappen er nu al uit.”

Door de slechte stemming op de obligatiemarkt viel de heropening van de 6,25 procents staatslening per 1998, waarmee minister Zalm de vervroegde alossing van hoogrentende leningen wil financieren, tegen. Op de eerste dag van de heropening werd 250 miljoen gulden binnengehaald. De beoogde opbrengst is tussen 3 miljard en vijf miljard gulden.