KNSB wil strengere regels toertochten

ROTTERDAM, 6 FEBR. De KNSB wil dat een volgende IJsselmeertocht beter verloopt dan afgelopen zondag tussen Stavoren en Enkhuizen het geval was. De schaatsbond gaat daarom overleg voeren met de gewestelijke vertegenwoordigers van de bond, de Friese IJsbond en de organisatoren van de tocht.

De ijsclubs van Enkhuizen en Stavoren, die de tocht onder auspiciën van de KNSB organiseerden, hadden niet op zo'n massale toeloop gerekend. In plaats van enkele duizenden mensen kwamen er tussen de 30.000 en 50.000 schaatsliefhebbers op af. Ten minste 120 mensen raakten door valpartijen gewond, een man overleed aan een hartstilstand. Ook ontstonden verkeersproblemen, waardoor ambulances moeilijk bij het ijs konden komen om gewonden op te halen. De voorzieningen, zoals EHBO, waren niet afgestemd op zo'n grote deelname aan de tocht, die voor het eerst sinds 1963 werd gehouden. Een IJsselmeertocht was er overigens ook op 10 en 11 februari 1979, toen tussen Medemblik en Stavoren.

“De draaiboeken moeten worden bijgesteld”, zegt Piet Bult, hoofd schaatsstimulering bij de KNSB. Aan land dient er voortaan met een verkeersplan gewerkt te worden. Op het ijs hadden kistwerken op de slechte plekken narigheid kunnen voorkomen, aldus Bult.