Kamer: strengere wet tegen misbruik van voorkennis

ROTTERDAM, 6 FEB. De financiële specialisten van de grote fracties in de Tweede Kamer willen dat minister Zalm (Financiën) snel met nieuwe wetgeving komt om misbruik van voorkennis bij effectenhandel effectief te bestrijden.

“Wij willen opheldering van de minister en dringen aan op verbeterde wetgeving op dit gebied,” zegt Kamerlid Voûte (VVD).

Vorige week werd bekend dat justitie de voorkenniszaak tegen de Borsumij-bestuurders Noordam en Van der Graaf heeft stopgezet. Daarmee is de derde grote strafzaak wegens misbruik van voorwetenschap stukgelopen. Ruim een week geleden werd oud-topman Joep van den Nieuwenhuyzen van Begemann vrijgesproken in de zogenoemde RDM-affaire. De Hoge Raad vernietigde enkele maanden daarvoor een veroordeling van Van den Nieuwenhuyzen in de HCS-zaak.

De Tweede Kamer vindt dat de huidige wet het openbaar ministerie onvoldoende handvaten biedt om misbruik van voorwetenschap aan te pakken. “Er moet zo snel mogelijk nadere wetgeving komen”, zegt voorzitter Ybema van de vaste kamercommissie voor Financiën (D66). Kamerlid Witteveen (PvdA) vindt dat in de wet een “ruimere interpretatie van het begrip voorkennis” noodzakelijk is. “De minister kan niet wachten tot de zaak HCS is afgerond”, vindt zijn collega Smits (CDA). De Hoge Raad heeft de HCS-zaak terugverwezen naar het gerechtshof in Den Haag.

De Kamer verwacht niet alleen dat Zalm met nieuwe wetgeving komt, maar wil ook een visie van de minister over de toekomst van het toezicht op de beurs. “Er zijn te veel losse eindjes rond de beurs”, zegt Ybema. “De zaak is te lang blijven doorslepen.”

Leden van de vaste Kamercommissie zullen de komende weken in besloten hoorzitting bijeenkomen om personen die bij het toezicht op de beurs betrokken zijn te horen. Voûte vindt dat financiën scherper zou moeten kijken naar de manier waarop het toezicht en de misbruik van voorkennis in het buitenland (de VS) geregeld zijn.

Het Ministerie van Financiën is “nog aan het studeren” op het beurstoezicht en de nieuwe wetgeving. Wij vragen nog even geduld”, aldus een woordvoerder.