Fokker-stand druk bezocht

SINGAPORE, 6 FEBR. Robert Brown, topman van de Bombardier Aerospace Group, mocht vanmiddag met veel bombarie, in een tot perszaal omgebouwde container op de 'Asian Aerospace' in Singapore een wereldprimeur brengen: de Canadese vliegtuigfabrikant opent eind deze week in China samen met luchtvaartmaatschappij Global Aviation lijndiensten voor zakenreizigers.

Er klonk voorzichtig wat applaus in het bedompte zaaltje toen de hoofdrolspelers elkaar voor klikkende camera's de handen schudden, en er kwamen twee vragen uit de zaal over het onderwerp. Maar kort daarna werden Brown en consorten weer snel uit hun zelf gecreëerde commercial gesleurd en ging het over het echte nieuws in de wereldluchtvaart: Fokker!

Bombardier had een paar uur voor deze persconferentie vanuit het hoofdkantoor in Montreal een persbericht de wereld in gestuurd waarin het officieel kenbaar maakte in gesprek te zijn met Fokker. En het was nu aan Brown om daarover meer te vertellen, want dat leek het gros der aanwezigen aanmerkelijk meer te interesseren dan de penetratie van Bombardier op de Chinese markt voor zakenvluchten.

“We zijn inderdaad in gesprek met Fokker”, begon Brown dus maar voorzichtig. “Een aantal van onze mensen is maandag in Amsterdam aangekomen. En men is daar nu bezig met gesprekken met de mensen van Fokker. We onderzoeken hoe het bedrijf ervoor staat”, vertelde hij. “Ik heb op dit moment nog geen idee hoe lang ons onderzoek zal gaan duren. We kennen de Fokker-produkten natuurlijk goed. Misschien zijn we in een week klaar, ik weet het niet. Als alles afgerond is zullen we rond de tafel gaan zitten met de Bombardier-top en een beslissing over eventuele overname nemen”, aldus Brown.

Toen hij eenmaal besefde dat het onderwerp van gesprek voor deze bijeenkomst nu definitief was overgewaaid van China naar Fokker, wilde hij er nog wel charmante uitspraken aan toe voegen. Zoals: “Fokker is een mooi bedrijf en ze hebben een aantal hele mooie produkten. En ik denk ook dat het personeel prima is.” Maar toen was het wel klaar en uit voor Brown: “Verder kan ik u echt niets vertellen op dit moment.”

Bombardier maakte met haar verklaringen over Fokker deels een einde aan talloze speculaties over welke partijen er nu werkelijk met het Nederlandse concern in gesprek zijn. De Canadezen waren er in ieder geval één van, wist men nu zeker. En het Koreaanse Samsung was, zo was vorige week al bekend geworden, is een andere gegadigde. Verder zoemden tientallen namen door de gangen van het 45.000 vierkante meter grote beurscomplex aan de luchthaven van Singapore.

Gisteren nog was Fokker-topman Van Schaik zelf op de Aziatische luchtvaartbeurs aanwezig om te vertellen hoe alles er met Fokker voor staat. Hij weigerde herhaaldelijk de namen te noemen van de partijen waarmee Fokker op dit moment praat. “Er zijn meer dan dertig geïnteresseerde bedrijven. Met vijf daarvan zijn we serieus in gesprek”, volstond hij.

Niet bekend

Nu Van Schaik weer terug is in Nederland, neemt marketing-directeur Dijkhuizen voorlopig de honneurs in Singapore waar. Vanmiddag kon hij tevreden glimlachen. “We hebben het de hele dag druk gehad, er zijn veel gesprekken gevoerd en er komen veel klanten langs”, vertelde hij. Zelfs Habibie, de Indonesische minister van onderzoek en technologie was even binnengewandeld, vertelde hij trots.

    • Max Christern