Evolutie en normen (2)

Het artikel van dr.J.C. Roskam munt niet uit in logica. Naast het scenario van zes punten dat zou kunnen leiden tot een transcendente fundamentele norm, zijn met evenveel gemak andere evolutionaire scenario's te construeren die leiden tot de moordende horden in Rwanda-Burundi, in de Bosnische binnenlanden en de knieschijf verbrijzelende Ieren om er maar een paar te noemen.

Het in het oog springende pluspunt van deze alternatieve scenario's is dat ze werkelijkheid zijn, onmiskenbare produkten van een evolutionaire ontwikkeling - van de realiteit van een humanistisch ethos is helaas nog steeds uiterst weinig te bespeuren in deze wereld.

De evolutie is onvoorspelbaar, als de vleugelslag van de beroemde 'chaos'-vlinder in Arizona of daaromtrent, die een orkaan veroorzaakt in Noorwegen. En de dichterlijke droom van Taslima Nasrin zou mogelijk... Voorlopig grendel ik 's avonds stevig mijn voordeur. Roskam waarschijnlijk ook.

    • J.F.A. Seveke