Elfstedentocht

De voorzitter van de Vereeniging de Friesche Elf Steden, zou er verstandig aan doen twee dagen achter elkaar de Elfstedentocht te organiseren.

De eerste dag wedstrijd- en toertocht. De tweede dag alleen toertocht, net als bij de Oldtambtrit in Groningen, waar overigens de eerste dag alleen de wedstrijd is. De 6.000 uitgelote potentiële Elsteden-leden van de 9.000 potentiële Elfsteden-leden die ieder jaar voor 1 december 5 gulden betalen om 33 procent kans te hebben dat jaar te worden ingeloot, hebben dan een kans de tocht te rijden.

Sinds de ledenstop in februari 1985 is het voor schaatsers nu vrijwel onmogelijk geworden aan de Tocht der Tochten op een legale manier deel te nemen. Daar komt nog bij dat alle 18- tot 28-jarigen nooit lid hebben kunnen worden van de Vereeniging De Friesche Elf Steden, omdat ze in februari 1985 nog te jong waren en dit betekent straks een chaos aan zwart(ijs)rijders, opgefokt door alle publiciteit en gekte.

Een ander alternatief zou zijn om meer dan de huidige 18.000 schaatsers op het ijs los te laten door meer schaatsers in de latere groepen te laten starten en hen op grond van hun starttijd om 1, 2 en 3 uur 's nachts de volgende dag te laten finishen om zo de belasting van de ijsvloer te spreiden.

Ook Wimbledon ontkomt en ontkwam niet aan veranderingen.

    • A. Heemskerk
    • Uitgeloot Lid