'Duitse politie vijandig tegenover allochtonen'

BONN, 6 FEBR. In Duitse politiebureaus komt het vaker dan incidenteel tot hardhandigheden jegens buitenlanders. Maar van “systematisch gedrag” is daarbij onder de 250.000 Duitse politiemensen geen sprake. Tot deze slotsom komt een gisteren gepubliceerde studie van de universiteiten van Münster en Trier.

Minister Manfred Kanther (CDU, binnenlandse zaken) had opdracht tot de studie gegeven na klachten (en veroordelingen) wegens politiegeweld in Hamburg en Berlijn tegen aangehouden asielzoekers en Vietnamezen die werden verdacht van illegale sigarettenverkoop. Volgens Kanther blijkt uit de studie dat de Duitse politie niet vijandig tegenover buitenlanders staat en dat generaliserende kritiek onjuist is.

Nog afgelopen weekeinde had de mensenrechtenorganisatie Amnesty International een lijst gepubliceerd van haar gemelde gevallen in de afgelopen tien maanden van “wrede, onmenselijke en vernederende” behandeling van buitenlanders in politiebureaus in Noordrijn-Westfalen, Baden-Württemberg, Saksen, Hessen en Bremen. Volgens Amnesty, dat zulke klachten altijd met een verzoek om opheldering voorlegt aan de beschuldigde partijen, komt mishandeling van buitenlanders door de politie “disproportioneel vaak” voor.

In de studie van de universitaire wetenschappers uit Münster en Trier heet het dat overbelasting en frustratie over het lage maatschappelijk aanzien van hun beroep vooral bij jongere agenten soms blijken te leiden tot vijandig gedrag jegens buitenlanders. Slechte ervaringen met buitenlanders als drugsverkopers of als leden van steeds agressievere jeugdbendes zouden zulk politiegedrag in de hand werken. In interviews hadden politiemensen opmerkingen gemaakt als “Polen zijn meestal illegaal in Duitsland” en “zwarte Afrikanen zijn vaak dealers”. Maar zulke opmerkingen waren niet representatief voor de gehele ondervraagde groep, zegt de studie, die aanbeveelt meer buitenlandse agenten in dienst te nemen.