DE HOOFDSTAD VAN LUILEKKERLAND

Je bent er zó en het is héél erg buitenland. Brussel.

Een ideale stad voor mensen die houden van op-straat-eten en van lekkere dingen mee naar huis nemen. Behalve gepofte kastanjes en wafels, kun je op straat bij stalletjes ook een kom met warme bouillon met slakken kopen. Op de Place Ste. Cathérine, waar zich talrijke visrestaurants bevinden, staat een kraam waar je uit vele soorten oesters kunt kiezen. In de Rue Ernest Allard, een zijstraat bij de Place Sablon (zaterdag antiekmarkt) is een eetwinkel 'De Witte San Pareil'. Voor de deur stonden heerlijke boudins/worsten uitgestald, waarvan je mocht proeven. Witte boudin met kruiden en de donkere bloedworst met of zonder rozijnen. In de Rue Blaes kom je op weg naar de Place de Jeu de Balle (elke ochtend vlooienmarkt) een slagerij tegen om van te watertanden. Prachtig vlees en worstjes die je in Nederland zelden of nooit ziet, zoals de Toulouse worstjes voor in cassoulet. Een Brussels recept voor:

Boudin met appel

4 boudins van circa 100 gram (eventueel te vervangen door 4 dikke plakken bloedworst)

6 zoet-zure appels

0,5 eetlepel suiker

scheutje wijnazijn

25 gram reuzel

50 gram boter

Verwijder het klokhuis van de geschilde appels en snijd ze in blokjes. Smelt boter in een koekepan en bak op een laag vuur de appelblokjes, die niet kapot mogen gaan. Schep ze af en toe om en strooi er suiker over. Bak, in een tweede pan, intussen de worst enkele minuten in de reuzel. Schep de worst uit de pan op een schaal. Giet azijn bij het braadvocht en breng het al roerend aan de kook. Giet dit vocht over de worst en schep de gebakken appel naast de worst.

    • Anne Scheepmaker