Clinton getuige in rechtszaak tegen vroegere zakenpartners

WASHINGTON, 6 FEBR. President Clinton moet getuigen in een rechtszaak tegen twee voormalige zakenpartners van hem en zijn vrouw, James en Susan McDougal. In het proces tegen de McDougals, dat op 4 maart begint, staat ook Clintons opvolger als gouverneur van Arkansas, Jim Guy Tucker, terecht. Hun wordt alle drie fraude ten laste gelegd. Clinton wordt alleen opgeroepen als getuige, en staat zelf niet terecht.

Een rechter in Little Rock, Arkansas, heeft er gisteren mee ingestemd dat Clinton wordt gedagvaard, wat naar verwachting vandaag zal gebeuren. Het Witte Huis heeft laten weten dat de president van plan is “op een passende manier” zijn medewerking te verlenen. Die formulering laat de mogelijkheid open dat Clinton niet in persoon zal verschijnen voor de rechtbank. Hij kan zijn getuigenis ook op een videoband of per sateliettelevisie afleggen.

Het is niet voor het eerst dat een zittende Amerikaanse president moet getuigen in een rechtszaak. Onder meer de presidenten Reagan, Carter, Ford en Nixon zijn hem daarin voorgegaan, de eerste drie per videoband, de laatste in persoon. Clintons echtgenote Hillary Rodham Clinton moest op 26 januari in verband met de Whitewater-affaire verschijnen voor een zogeheten grand jury, een jury die nagaat of er aanleiding is voor een strafzaak.

De rechtszaak waarin Clinton nu moet getuigen draait voor een deel om dezelfde mensen en instellingen als de Whitewater-affaire. James en Susan McDougal waren in de jaren tachtig samen met de Clintons eigenaar van het project Whitewater, waarmee ze stukjes land wilden verkopen voor de bouw van vakantiehuisjes. James McDougal was bovendien de eigenaar van een corrupte spaarbank, Madison Guaranty Savings & Loan. Het faillissement van die bank, in 1989, kostte de schatkist ruim 60 miljoen dollar.

De McDougals worden ervan beschuldigd op onrechtmatige wijze geld aan de spaarbank onttrokken te hebben. Susan McDougal, die van haar man gescheiden is, heeft bovendien een door de overheid gegarandeerde lening van 300.000 dollar gekregen waarop ze geen recht had. Die lening is haar verstrekt door een voormalige zakenman en rechter, David Hale, die beweert dat de toenmalige gouverneur van Arkansas, Bill Clinton, hem onder druk had gezet haar de lening te verschaffen. Clinton heeft die bewering tegenover journalisten afgedaan als “een hoop bagger”. De lening, waarvan 25.000 dollar in Whitewater werd gestoken, is nooit terugbetaald. Hale heeft bekend dat hij fraude heeft gepleegd, en staat de onafhankelijke aanklager inzake Whitewater en aanverwante zaken bij met informatie.

Susan McDougal heeft om de dagvaarding van Clinton gevraagd. Haar advocaat zei vorige week dat alleen Clinton een getuigenis zou kunnen afleggen die zijn cliënt van alle blaam zuivert.