Bosnische regering houdt Serviërs aan

SARAJEVO, 6 FEBR. De Bosnische regering heeft zes Bosnische Serviërs, onder wie een generaal, gearresteerd. Ze hebben volgens de regering oorlogsmisdaden gepleegd. Onderzoekers van het Haagse VN-tribunaal voor de berechting van oorlogsmisdadigers zijn uitgenodigd de zes te komen ondervragen.

De arrestaties werden gisteren wereldkundig gemaakt door de NAVO, die door de Bosnische autoriteiten op de hoogte was gebracht. De zes werden op 30 januari gearresteerd toen ze op weg waren naar Ilidza, een van de zes Servische wijken van Sarajevo, om er in het hoofdkwartier van de NAVO-vredesmacht IFOR te onderhandelen over de accomodatie van IFOR-troepen.

Onder de gearresteerde Serviërs bevinden zich generaal Djordje Djukic en kolonel Aleksa Krsmanovic.

De Bosnische Serviërs hebben gemeld dat de zes zijn “ontvoerd”. Volgens de Bosnische Serviërs schendt de Bosnische regering met de arrestaties het vredesakkoord van Dayton.

De premier van Joegoslavië (Servië en Montenegro), Radoje Kontic, heeft gisteren nieuwe Amerikaanse eisen voor de diplomatieke erkenning van Joegoslavië door Washington van de hand gewezen. In het Zwitserse Davos maakte hij duidelijk dat de erkenning van Joegoslavië en de volledige opheffing van de internationale sancties niet mogen worden gekoppeld aan de uitlevering van vermoedelijke oorlogsmisdadigers.

Zondag had de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, in een gesprek met de Servische president Milosevic duidelijk gemaakt dat de VS Belgrado pas zullen erkennen en zullen instemmen met de opheffing van sancties als Belgrado eerst verbetering brengt in de situatie in Kosovo en als het meewerkt aan de uitlevering van vermoedelijke oorlogsmisdadigers.

Volgens premier Kontic mag die koppeling niet worden aangebracht. “We moeten de zaken helder stellen. We zijn met sancties bestraft omdat we agressie zouden hebben gepleegd tegen Bosnië-Herzegovina, hetgeen niet het geval was, en de politici en staatslieden erkennen dat inmiddels. De sancties moeten worden opgeheven zonder ze te koppelen aan het probleem van de oorlogsmisdadigers. Het vredesakkoord koppelt de volledige opheffing van de sancties aan de verkiezingen in Bosnië. Als die medio dit jaar worden gehouden moeten de sancties onmiddellijk worden opgeheven”, aldus Kontic.

Een Bosnisch-Servische politiecommandant in de Servische wijken van Sarajevo heeft gisteren gezegd dat zijn politiemacht de wijken pas in september zal verlaten. De Bosnische Serviërs kregen zaterdag 45 dagen uitstel bij de overdracht van de wijken aan de Bosnische regering, maar volgens politiecommandant Tihomir Clavas is ook die termijn te kort om de Bosnische Serviërs gerust te stellen over de intenties van de Bosnische regering.