Beurs overwint zenuwen na val obligatiemarkt

AMSTERDAM, 6 FEB. Gesteund door het gunstige koersverloop op Wall Street en vrijwel stabiele obligatiekoersen wist de Amsterdamse effectenbeurs zich vanmorgen te herstellen van het verlies van gisteren. De AEX, belangrijkste graadmeter voor de aandelenkoersen, noteerde rond het middaguur een winst van 2,40 punten op 500,77.

AMSTERDAM De obligatiemarkt verloor gemiddeld minder dan een dubbeltje. Afgezet tegen de grote verliezen van gisteren zien handelaren daarin een meevaller. De dertigjarige staatslening (7,5 procent) kreeg er zelfs 25 cent bij. De lange rente, het rendement op de toonaangevende tienjarige staatsobligatie schommelde vanmorgen vrijwel onveranderd rond de 6,14 procent.

“Het is een dag van opluchting,” zegt een handelaar, “maar we moeten niet te vroeg juichen. De handel is voorzichtig. De mensen blijven nerveus kijken naar wat de obligaties doen.”

Philips deed het uitstekend. Beleggers waarderen het bericht dat het elektronicaconcern zijn handen aftrekt van de noodlijdende Duitse dochter Grundig. Dat daarvoor forse voorzieningen moeten worden getroffen nemen beleggers op de koop toe. Het aandeel ging een gulden omhoog naar 68 gulden.

Ook uitgeversconcern VNU deed het goed. Het aandeel is sinds vandaag gesplitst in een verhouding van tien op één. Beleggers bleken bereid een opslag te betalen voor een aandeel dat beter verhandelbaar is.

De uitgeverij zal bovendien haar belang in de Holland Media Groep kunnen uitgebreiden nu Endemol zich uit deze combinatie terugtrekt. De koers steeg met 30 cent tot 24,90 gulden. Concurrent Elsevier boekte 20 cent winst op 22,70 gulden.

Fokker trok opnieuw de aandacht. De bewindvoerders van de noodlijdende vliegtuigbouwer praten met een aantal overnamekandidaten. Fokker waarschuwde dat de potentiële kopers niet geïnteresseerd zijn in aandelen of obligaties Fokker, maar de koers schoot aanvankelijk met 50 cent omhoog tot 5,20 gulden. Later op de ochtend moest het aandeel terug tot 4,45 gulden.

De koers van de dollar is vanmorgen op de Europese valutamarkten nog iets verder gedaald. In Amsterdam noteerde de munt omstreeks het middaguur 1,6437 in vergelijking met een slotkoers van 1,6470 gulden gisteren, toen de dollar al bijna twee cent verloor. Het pond sterling steeg van 2,5225 gulden tot 2,5300 en de Franse franc van 32,570 gulden per honderd naar 32,585.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft zich gisteren hersteld van de verliezen eind vorige week. De Dow Jones-index van belangrijkste fondsen steeg met 33,60 punten tot een recordniveau van 5407,59. Het vorige record werd afgelopen donderdag geboekt met een slotstand van 5405,06 punten. De omzet kwam uit op 380 miljoen aandelen.

Het zag er aanvankelijk naar uit dat de neergaande lijn van voor het weekeinde zich zou voortzetten. Als gevolg van winstnemingen en een zwakke opbligatiemarkt boekte de Dow Jones een verlies van ruim 20 punten. Later op de dag volgde herstel dat vooral werd gedragen door de technologiefondsen.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot vandaag hoger. De Nikkei-index voor de 225 belangrijkste aandelen steeg met 97,77 punten (bijna 0,5 procent) tot 20.751,15. De omzet kwam uit op ongeveer 600 miljoen aandelen.