Arnon Grunberg krijgt Gouden Ezelsoor

AMSTERDAM, 6 FEBR. Arnon Grunberg heeft voor zijn debuut Blauwe maandagen het Gouden Ezelsoor gekregen. Hij kreeg de prijs, een plastiek en 10.000 gulden, gisteren in Amsterdam.

Het Gouden Ezelsoor is bestemd voor een debuterend schrijver. De verkoopcijfers over de eerste zes maanden na het verschijnen van het boek zijn een belangrijk criterium bij de toekenning. De jury van het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO), dat de prijs toekent, is enthousiast over de literaire kwaliteit: “Zeer beeldend geschreven, indrukwekkend en aangrijpend.”

Van Blauwe maandagen, dat in 1994 verscheen, werden de eerste zes maanden 28.300 exemplaren verkocht. Inmiddels zijn dat er meer dan 50.000. Blauwe maandagen werd eerder bekroond met de Anton Wachterprijs 1994. In 1995 verscheen een Deense vertaling. Aan een Italiaanse, Spaanse, Amerikaanse, Franse, Duitse en Zweedse vertaling wordt gewerkt.

De prijs ging eerder naar Tessa de Loo (De meisjes van de suikerwerkfabriek, 1983), Adriaan van Dis (Nathan Sid, 1984), Rudi van Dantzig (Voor een verloren soldaat, 1986), Margriet de Moor (Op de rug gezien, 1988) en Connie Palmen (De wetten, 1991). (ANP)