Archiefdienst zelfstandiger

ZOETERMEER, 6 FEBR. De Rijksarchiefdienst, de beheerder van overheidsdocumenten, heeft een zelfstandiger status gekregen, waardoor het zijn afnemers beter moet kunnen bedienen. Staatssecretaris Nuis (Cultuur) ondertekende gisteren in Zoetermeer het statuut, waardoor de Rijksarchiefdienst een agentschap van het ministerie van OCW wordt.

Als gevolg van de nieuwe Archiefwet die per 1 januari is ingegaan, dragen ministeries en provincies hun documenten al aan de dienst over als zij twintig jaar oud zijn. Voorheen was die termijn vijftig jaar. De nieuwe regeling maakt het de gebruikers van het Rijksarchief mogelijk sneller over de gewenste informatie te beschikken.

De Rijksarchiefdienst beheert zo'n 170 kilometer aan materiaal, bijna de helft van de omvang van alle openbare archieven. Daarnaast liggen er 525.000 kaarten en tekeningen en 88.000 gezegelde akten op perkament, sommige meer dan duizend jaar oud. (ANP)