Zware beving in China eist meer dan 200 levens

PEKING, 5 FEBR. Bij een krachtige aardbeving in Yunnan, in het zuidwesten van China, zijn zaterdag zeker 240 mensen om het leven gekomen en 14.000 mensen gewond geraakt. Volgens de Chinese autoriteiten zijn 330.000 inwoners door de aardbeving getroffen en zijn velen van hen dakloos geworden.

Niet bekend

Ruim tweeduizend militairen zijn het onherbergzame gebied ingetrokken om hulp te verlenen. Zij zouden echter moeilijkheden ondervinden door de aanhoudende sneeuwval en vorst. Ook het Chinese Rode Kruis meldt grote problemen en heeft inmiddels om internationale hulp gevraagd.

Ma Huichuan van de provinciale overheid zei tegen Nieuw China dat de behoefte aan warme kleding en voedsel erg groot is. “Iedereen is buiten op straat, daar is het veiliger. Het moreel van degenen die zwaar zijn getroffen is zeer laag”, aldus Ma. het Chinese leger heeft 2.000 militairen gestuurd om behulpzaam te zijn bij de reddingsoperatie.

Volgens de Chinese staatstelevisie zijn 16 van de 24 steden in het district zwaar beschadigd. Het getroffen gebied is moeilijk bereikbaar voor de buitenwereld en op de meeste plaatsen zijn water en elektriciteit weggevallen. Televisiebeelden toonden kleumende inwoners in tenten in afwachting van de naschokken die zijn voorspeld.

Lijiang is met name onder buitenlandse toeristen populair. De bewoners van de Naxi-minderheid en hun schilderachtige huizen trekken jaarlijks vele duizenden bezoekers. Maar de oude huizen, die zijn gebouwd van aangestampte aarde en zware stenen dakconstructies, zijn zeer gevoelig voor bevingen.

Aardbevingen zijn niet ongebruikelijk in de provincie Yunnan. Dwars door de provincie loopt een breuklijn en jaarlijks hebben vele lichtere bevingen plaats. In oktober werd elders in Yunnan een stad getroffen door een aardbeving die een kracht had van 6.5 op de schaal van Richter. Daarbij kwamen 51 mensen om het leven en raakten 800 mensen gewond.

    • Floris-Jan van Luyn