Wereldtitel revanche van oude veldrijder

MONTREUIL, 5 FEBR. Met groot machtsvertoon heeft Adri van der Poel gisteren in Montreuil de wereldtitel bij het veldrijden gewonnen. De 36-jarige Brabander had tot nu toe negen keer deelgenomen aan het wereldkampioenschap veldrijden, met vijf tweede plaatsen als resultaat. In de Franse voorstad nam hij revanche op alle criticasters die de veteraan al hadden afgeschreven.

Van der Poel plaatste de beslissende demarrage halverwege de laatste ronde. Hij versnelde in de buurt van twee hindernisbalken op een grasstrook. Vrijwel op hetzelfde moment schoot de schoen van de Italiaan favoriet Pontoni los. Alleen zijn landgenoot Bramati kon de Nederlandse kampioen volgen. Pontoni wist het gevluchte tweetal nog wel te achterhalen, maar Van der Poel toonde zich in de sprint à trois duidelijk de sterkste. Pontoni werd tweede, Bramati derde.

Van de andere Nederlandse kanshebbers maakte Richard Groenendaal een fitte indruk. Evenals Van der Poel bevond hij zich voortdurend in het voorste gelid. Halverwege de koers brak Groenendaal de wedstrijd open met een demarrage. Na een paar kilometer werd hij ingelopen, waarna de nummer twee van 1994 en 1995 zich ging inspannen voor zijn sterkere ploeggenoot Van der Poel. Groenendaal eindigde op de achtste plaats. Wim de Vos werd twaalfde.

Voor Nederland betekende het kampioenschap van Van der Poel de derde mondiale veldrittitel bij de professionals, die vanaf dit seizoen elite worden genoemd. Hennie Stamsnijder won als beroepsrenner de regenboogtrui in 1981, Henk Baars verraste het peloton in 1990. Van der Poel behoort al meer dan tien jaar tot 's werelds sterskte veldrijders. Aanvankelijk reed hij op de crossfiets al voorbereiding op het wegseizoen. De laatste jaren staan de veldritten centraal in zijn wedstrijdschema en legde hij zich daarnaast toe op mountainbike-wedstrijden.

Voor Van der Poel is de wereldtitel een kroon op een mooie loopbaan. De lange coureur met het sterke karakter won op de weg onder meer de Ronde van Vlaanderen (1986), Luik-Bastenaken-Luik (1988) en de Amstel Goldrace (1990). Verder behaalde hij twee ritzeges in de Ronde van Frankrijk en werd hij in '83 tweede op het WK op de weg achter LeMond. Van der Poel heeft nu zijn zinnen gezet op de koninginneklassieker Parijs-Roubaix, die over ruim twee maanden op het programma staat.