Wereldrecord indoor Gebrselassie

STUTTGART, 5 FEBR. In een uiterst gelijkmatig opgebouwde race heeft atleet Haile Gebrselassie gisteren in Stuttgart het wereldrecord op de 3.000 meter indoor op zijn naam geschreven. De Ethiopiër verbeterde het record van de Kenyaan Moses Kiptanui met bijna vijf seconden en finishte in 7.30,72. Kiptanui liep bijna een jaar geleden in Gent 7.35,15.

Gebrselassie liep achter de hazen Ostendarp en Stenzel consequent dertig seconden over elke ronde van 200 meter. De Duitse favoriet Dieter Baumann moest halverwege al afhaken. De Spanjaard Fermin Cacho bleef wat langer in het spoor van de Ethiopiër en verbeterde Baumanns Europees record met 0,9 seconde tot 7.36,61. Gebrselassie, die in het atletenpension van Jos Hermens in Uden verblijft, verbeterde vorige week in Sindelfingen al het wereldrecord op de minder vaak gelopen 5000 meter.

“Ik wilde hier 7.32 lopen”, aldus de wereldkampioen van Göteborg op de 10.000 meter. “Maar het ging wat makkelijker dan ik verwachtte. Ik heb meestal moeite met hazen omdat ze een langere pas hebben, maar deze twee deden het uitstekend.” De wereldrecordhouder op vijf en tien kilometer buiten keert deze week terug naar zijn geboorteland om zich voor te bereiden op de wereldkampioenschappen veldlopen, eind maart in Kaapstad. “Het is in deze tijd zomer in Addis Abeba en ideaal om te trainen”, aldus de meervoudig wereldrecordhouder. “Het enige probleem is dat mensen teveel van me gaan verwachten. Het zal steeds moeilijker zijn records te breken, maar als ik het niet doe zijn de mensen thuis in Ethiopië teleurgesteld in me.”

Robin van Helden voldeed op de 1500 meter in Stuttgart aan de limiet voor de Europese indoorkampioenschappen, van 8 tot 10 maart in Stockholm. Van Helden eindigde met 3.42,79 als vijfde in de door de Moses Kiptanui gewonnen race. “En dat na een bijna slapeloze week omdat mijn zoon ziek was”, aldus Van Helden, die van plan is zich te kwalificeren voor zijn derde Olympische Spelen. “Ook al ziet de atletiekunie kennelijk niets meer in me en krijg ik geen enkele steun.”

Goede prestaties waren er in Stuttgart ook van Heike Drechsler en Gritt Breuer. Drechsler won het verspringen met 6,96 meter en sprong ook nog 6,95 en 6,83 meter. Ze kondigde aan zich bij de Olympische Spelen te zullen beperken tot dit onderdeel en de meerkamp voorlopig aan zich voorbij te laten gaan.

In Den Haag verbeterde Regilio van der Vloot het Nederlands record op de incourante 50 meter. Hij liep 5,77. Het oude record stond op naam van Marc van der Krogt. Hij liep op 16 januari 1988 5,85. (ANP)