Wederom kampioene van 17 jaar

DEN BOSCH, 5 FEBR. Ze hadden de aanmoedigingen van staatssecretaris Erica Terpstra op de tribune goed gehoord. Judith Meulendijks en Carolien Glebbeek stonden na de harde kreten van de nadrukkelijk aanwezige politica meteen bol van de stress op de baan. Meulendijks, pas 17-jaar, veroverde ondanks de grote spanningen haar eerste seniorentitel. De Brabantse teenager versloeg Glebbeek met 11-5 en 12-11.

De badmintonbond zit niet ruim in de vrouwen. Monique Hoogland vormt het boegbeeld waar al aardig wat scheuren in zitten. Hoogland, in 1990 voor het laatst kampioene, behoort nog tot de generatie Coene/Van der Knaap/Van den Heuvel. Ze heeft nog steeds olympische aspiraties. Die moet ze alleen gaan bijstellen. Vorig jaar verloor Hoogland de finale van de NK van de toen 17-jarige Beenhakker, gistermorgen ging het tegen de 17-jarige Meulendijks al in de halve eindstrijd mis. “Kennelijk mag ik niet goed spelen op de NK”, verwoordde ze haar frustraties.

De triomf van Meulendijks en de plaats in de halve finale van de onttroonde titelverdedigster Beenhakker voedt het idee dat de NBB toch goed bezig is. De twee finalisten van gisteren hebben daar een andere mening over. Het afschaffen van het tweede enkelspel voor de vrouwen in de competitieduels maakt het volgens het duo moeilijk voor de talentvolle jeugd definitief door te breken. Ze boden in de Maaspoort dan ook een petitie aan waarin de vrouwen stelde dat de NBB de in hun ogen verkeerde beslissing moet terugdraaien.

Eén of twee vrouwen-singles, in het geval van Meulendijks maakt niets uit. Die heeft de potentie uit te groeien tot een echte topper. Dat is de mening van bondscoach Van Dooremalen en andere kenners. Meulendijks, rap van de tong, ziet wel wat in een loopbaan als badmintonster. “Ik weet niet of ik net als Jeroen van Dijk zonder problemen de hele wereld over kan reizen. Maar ik wil het wel proberen.” Meulendijks zal wel naar de Olympische Spelen van 2000 naar Sydney willen. Lang wilde ze na de finale niet over haar toekomstplannen praten. “Ik ga nu eerst met Carolien chips eten. Dat hebben we weken niet gedaan. We hebben alles opzij gezet voor dit kampioenschap.”

De genoemde Van Dijk had weinig moeite om bij de mannen zijn nationale titel te prolongeren. Hij won de finale met overmacht van Joris van Soerland. Van Dijk is een eenling in de Nederlandse badmintonwereld. Hij struint alle toernooien af, met of zonder blessures. Die karaktertrek brengt hem in de zomer in Atlanta voor zijn olympische debuut.

De kans is groot dat hij gezelschap krijgt van Van Soerland, die de onderlinge concurrentiestrijd met Pierre Pelupessy in de halve eindstrijd al een klein beetje in zijn voordeel besliste. Van Soerland, een jaar jonger dan Van Dijk en net als de Rotterdammer langer dan 1,90 meter, heeft al aan de NOC*NSF-eis voldaan. Alleen moet hij, 58ste, op de wereldranglijst Pelupessy (55ste) nog voorbij. Dat moet de komende maanden gebeuren. (ANP)